Michał Kaczmarczyk kucharz roku? Oto zasady konkursu
Przez cały wrzesień można oddawać głosy na jednego z 12 mistrzów patelni. Wśród nich jest kandydat z Rudy Śląskiej, Michał Kaczmarczyk. Kucharze roku zostanie wybrany w ten sposób, że trzy osoby, które otrzymają największą liczbę głosów wejdą do finału. Potrawy, które wtedy zaprezentują kucharze, oceni jury złożone z kulinarnych ekspertów i wybierze zwycięzcę. Dla internautów, którzy oddadzą swój głos organizatorzy przewidzieli nagrody.
Głosować można TUTAJ. Trzeba tylko odszukać Michała Kaczmarczyka i kliknąć kropkę przy jego zdjęciu. Każdy kto chce otrzymać nagrodę musi dodatkowo uzasadnić swój wybór.
Co proponuje Michał Kaczmarczyk. Kucharz roku robi właśnie takie dania?
Kucharz Michał Kaczmarczyk z Rudy Śląskiej proponuje w konkursie królika z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym.
- Jestem smakoszem, więc trudno mi było wybrać jedną potrawę, którą chciałem się pochwalić - mówi Michał Kaczmarczyk. - Z pewnością danie zadowoli zarówno miłośników nowoczesnych połączeń różnych smaków, jak i osoby przywiązane do tradycji - dodaje.
Michał Kaczmarczyk jest rodowitym rudzianinem. Tutaj mieszka, tutaj ukończył Technikum Gastronomiczne. Jako kucharz pracuje od 15 lat. Gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN.
Obecnie szefuje restauracji w katowickim Coneser Club. - Oczywiście największy sentyment mam do kuchni śląskiej - podkreśla Michał Kaczmarczyk. - Lubię ją modyfikować, wzbogacać o nowe składniki i kreować nowe smaki. Chcę pokazać, że śląska kuchnia to nie tylko rolada i modro kapusta, to wiele smacznych i zdrowych dań, które możemy promować - dodaje.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?