Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej
Magda Gessler odwiedziła Rudę Śląską. Pod jej okiem w programie "Kuchenne rewolucje" restauracja Zajazd Rudzki zamieniła się w Bufet Rulandia. Co Gessler postanowiła zmienić w lokalu? Efekty zobaczymy w czwartek podczas emisji odcinka z Rudy Śląskiej. My już teraz zajrzeliśmy do Bufetu Rulandia
Na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło. Na ogrodzeniu restauracji przy ul. Wolności 107 nadal wiszą reklamy Zajazdu Rudzkiego i dopiero po przejściu przez bramę można dostrzec nowy szyld Bufetu Rulandia. To miejsce, które w grudniu 2013 roku opanowała Magda Gessler wraz z ekipą. Efekty "Kuchennych rewolucji" w Rudzie Śląskiej zobaczymy w czwartek.
- Sam Zajazd Rudzki istnieje od ok. 20 lat, ale my ten lokal przejęliśmy w sierpniu 2012 roku - mówi Stanisław Połoszczański, który zarządza już nie Zajazdem Rudzkim, a Bufetem Rulandia. - Interes słabo się kręcił. Ludzie owszem organizowali tu imprezy okolicznościowe, ale na obiady rzadko kto przychodził, choć gotujemy bardzo dobrze, co potwierdziła Magda Gessler.
Słynna i zarazem kontrowersyjna restauratorka zainteresowała się Zajazdem Rudzkim, gdy otrzymała mejla od jego właścicieli. Postanowiła, że tu przeprowadzi grudniowe "Kuchenne Rewolucje". W Rudzie Śląskiej pojawiła się 13 grudnia.
- Drugiego dnia postanowiła spróbować dań z naszego menu - opowiada Połoszczański.
Zaczęło się ostro. I wcale nie o smaki tutaj chodzi. Magda Gessler zażyczyła sobie m.in. prosiaka. Problem w tym, że - jak wynikało z samej karty - był on serwowany jako szynka wieprzowa w kształcie prosiaka. Gdy zobaczyła to restauratorka, nazwała właściciela Zajazdu Rudzkiego...oszustem.
- Jeżeli chodzi o gastronomię to pani Magda czuje bluesa i jest dla mnie autorytetem w tej dziedzinie, ale takim zachowaniem nieco mnie do siebie zraziła - podkreśla kierownik restauracji.
Połoszczański nie poddał się jednak i kontynuował "Kuchenne rewolucje" z Magdą Gessler na czele. Ta w restauracji spróbowała jeszcze m.in. placka po cygańsku, żurku i rosołu. - Generalnie nasza kuchnia jej bardzo smakowała. No może poza tym prosiakiem i miała uwagi. Pani Magda skrytykowała także, że do rosołu zużyto zbyt mało warzyw - wyjaśnia Stanisław Połoszczański.
Nie było za to rzucania patelniami, czy nożami, bo Gessler nie miała większych obiekcji, co do czystości zaplecza, naczyń i samej restauracji. Zmieniło się za to jej wnętrze. Teraz jest utrzymane w bordowo-białej kolorystyce.
Pojawiły się także m.in. nowe lampy, a także przeszklona lodówka w stylu lat 70., w której wystawiane będą przystawki typu m.in. śledzik, czy tatar. Jest także słynny sam Bufet Rulandia.
Właściciel postanowił jednak wprowadzić kilka zmian. Zamiast obrusów z cerat, które zaproponowała Magda Gessler, wybrał tradycyjne, bawełniane, a zamiast plastikowych, białych krzeseł - dawne, drewniane.
- Do góry nogami wywróciliśmy za to menu - usprawiedliwia się Stanisław Połoszczański. - Pojawiło się kilka dań według receptury Magdy Gessler. Poza tym wprowadziliśmy wkładki na każdy dzień z propozycją zestawu obiadowego za 35 zł, na który składają się: smalec z pieczywem, przystawka np. galaretka, czy tatar; zupa oraz drugie danie i deser - wylicza kierownik Bufetu Rulandia w Rudzie Śląskiej.
- Z Magdą Gessler pożegnaliśmy się dobrych nastrojach. Zresztą była już u nas ponownie w styczniu i oceniła, że stanęliśmy na wysokości zadania, bo gotujemy według wszystkich receptur, jakie nam zaleciła - podsumowuje Stanisław Połoszczański.
Kierownik restauracji dodaje też, że wkrótce wymieni szyldy na zewnątrz, by wszyscy wiedzieli, gdzie jest Bufet Rulandia.
Odcinek „Kuchennych rewolucji” z Zajazdem Rudzkim w roli głównej, który zmienił się w Bufet Rulandia zostanie wyemitowany w czwartek 27 marca 2014 r. o godz. 21.30 w TVN.
Już po programie - czytaj więcej:
Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia i Kuchenne Rewolucje M. Gessler w Rudzie Śląskiej - Jak oceniacie?
**Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej.
Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia. Poznaj MENU i CENNIK: **
Przystawki:
- pieczarki panierowane z sezamem na grzance (150 g) – 7 zł
- śledź po japońsku (150 g) – 7 zł
- śledzik po polsku w jogurcie i jabłku (150 g) – 8 zł
- ser panierowany na grzance z żurawiną (110 g) – 8 zł
- tatar (100 g) – 9 zł
Sałatki:
- sałatka tysiąca wysp: sałata, pomidor, ogórek zielony, cebula, papryka, kurczak grillowany, grzanki z masłem i sos paprykowy (400 g) – 19 zł
- sałatka grecka: sałata, pomidor, papryka, ogórek zielony, cebula, oliwki, ser feta, oregano, grzanki z masłem (350 g) – 15 zł
- sałatka z tuńczykiem: sałata, pomidor, cebula, tuńczyk, jajko, kukurydza, ser żółty, grzanki z masłem (350 g) – 17 zł
- sałatka szefa: półmisek kolorowych warzyw, grillowana pierś z kurczaka, sos czosnkowy i grzanki z masłem (350 g) – 19 zł
- sałatka jarzynowa (200 g) – 12 zł
Zupy wg receptury Magdy Gessler:
- rosół z gęsi z lanymi kluskami (300 g) – 7 zł
- zupa cebulowa (300 g) – 6 zł
- zupa ogórkowa (300 g) – 6 zł
Pozostałe zupy:
- rosół z kury z makaronem (300 g) – 6 zł
- żurek śląski z jajkiem (300 g) – 8 zł
- zupa pomidorowa babuni z makaronem (300 g) – 7 zł
- krem z brokułów z groszkiem ptysiowym (300 g) – 6 zł
Dania wg receptury Magdy Gessler:
- rolada z kaczki z wątróbką, grzybami I bułką, żurawina, kopytka oraz zestaw surówek – 31 zł
- rolada wieprzowa z cebulką, jajkiem i kminkiem, do tego kluski śląskie i zestaw surówek – 28 zł
- rolada wołowa z wędzoną słoniną, ogórkiem, cebulą i kiełbasą, a do tego zestaw surówek oraz ziemniaki z patelni – 29 zł
- kotlet mielony z cebulką oraz buraczkami ćwikłowymi i ziemniakami z patelni – 22 zł
Dania tradycyjne:
- piramida szefa kuchni (steki z indyka przekładane papryką i cebulą, zapiekane z serem ziemniaki z patelni na maśle z pietruszką oraz bukiet warzyw) – 29 zł
- rożek syberyjski (filet z kurczaka faszerowany kapustą i grzybami, opiekany w chrupiącym cieście, ziemniaki z czosnkiem, a do tego zestaw surówek) – 25 zł
- filet z kurczaka (po hiszpańsku z pieczarkami oraz ziemniakami i zestawem surówek) – 22 zł
Naleśniki i makarony:
- naleśniki z sosem bolognese ( 2 sztuki) – 15 zł
- naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem ( 2 sztuki) – 18 zł
- naleśniki z serem zasmażane ( 2 sztuki) – 15 zł
- omlet drobiowo-warzywny z sosem curry (200 g) – 18 zł
- spaghetti bolognese (350 g) – 18 zł
Rozmaitości szefa:
- pierogi z mięsem (7 sztuk) – 13 zł
- pierogi ruskie (7 sztuk) – 12 zł
- pierogi z kapustą i grzybami (7 sztuk) – 12 zł
- krokiety z mięsem i kapustą + barszczyk (2 sztuki) – 15 zł
- wątróbka drobiowa z jabłkiem (200 g) + ziemniaki i surówka – 16 zł
- placek po cygańsku – 18 zł
- placek ziemniaczany z musem jabłkowym – 8 zł
- gołąbki domowe z mięsem i ryżem (240 g) – 10 zł
Dania dla dzieci (1/2 porcji):
- rosół z makaronem – 3 zł
- zupa pomidorowa z ryżem i makaronem – 3 zł
- filet z kurczaka z ziemniakami i surówką z marchewką – 10 zł
- fileciki z kurczaka, kopytka, surówka – 10 zł
- naleśniki z dżemem i bitą śmietaną (2 sztuki) – 9 zł
Dania z wieprzowiny:
- kotlet schabowy z pieczarkami (140 g) – 14 zł
- rumsztyk z cebulką (100 g) – 12 zł
- kotlet alpejski z serem (120 g) – 15 zł
Dania z drobiu:
- kotlet de’volay (150 g) – 14 zł
- kotlet panierowany z kurczaka (110 g) – 12 zł
- potrawka z kurczaka z warzywami (180 g) – 16 zł
- rolada z indyka (180 g) – 19 zł
- rolada z nadzieniem serowym (140 g) – 15 zł
- filet z kurczaka chrupiące w sezamie (120 g) – 15 zł
Dania z ryb (serwowane wyłącznie w piątki):
- filet z dorsza panierowany w słoneczniku (100 g) – 7 zł
- pstrąg smażony cały (100 g) – 8 zł
- łosoś zapiekany ze szpinakiem i serem (100 g) – 11 zł
Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej
Zajazd Rudzki / Bufet Rulandia - Adres
Wolności 107, 41-700 Ruda Śląska
Czytaj więcej o Kuchennych Rewolucjach w Rudzie Śląskiej:
Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia i Kuchenne Rewolucje. Magda Gessler w Rudzie Śl.[ZDJĘCIA]
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?