Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadziewane zrazy wieprzowe

[email protected]
Składniki: - 500 g wieprzowiny bez kości - 50 g czerstwej bułki - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - łyżka mąki - 3 łyżki smalcu - sól farsz: - 3–4 łyżki tartej bułki - 15 g grzybów suszonych - 150 g ...

Składniki:
- 500 g wieprzowiny bez kości
- 50 g czerstwej bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżka mąki
- 3 łyżki smalcu
- sól

farsz:
- 3–4 łyżki tartej bułki
- 15 g grzybów suszonych
- 150 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól

Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz: umyte grzyby zalewamy przegotowaną wodą, zostawiamy na 2–3 godziny, potem gotujemy do miękkości. Odcedzamy, drobno kroimy. Posiekaną cebulę lekko zrumieniamy na stopionym maśle, dodajemy bułkę i grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bułkę namoczoną w mleku odciskamy, mięso myjemy, osuszamy, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, sól i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy spłaszczone zrazy. Na każdy nakładamy łyżkę przygotowanego farszu. Nadajemy im owalny kształt, oprószamy mąką. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, obsmażamy zrazy z obu stron na złoty kolor, przekładamy do rondla, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dokładnie rozkłócamy śmietanę z mąką, wlewamy do zrazów, delikatnie potrząsamy rondlem, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z kaszą perłową, makaronem lub ziemniakami, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto