Rudzkie smaki - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata. - W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.
Konkurs jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana został na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę.
- Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha naczelnik Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.
Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres [email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?