W marcu mieszkańcy przesyłali propozycje potraw na wielkanocny stół. Zwycięzcą konkursu został Marian Kincer, który zaproponował roladę z ciasta serowego faszerowaną mięsem mielonym oraz jajkiem. - Jest to pewna alternatywa dla tradycyjnie serwowanych w tym okresie pasztetów – mówi Michał Kaczmarczyk, rudzki kucharz, ambasador konkursu. - Farsz możemy modyfikować według własnych gustów, np. nadając mu nieco południowego charakteru poprzez dodanie posiekanych suszonych pomidorów i oregano – proponuje kucharz. - Plastry rolady możemy serwować z własnoręcznie przygotowanym sosem chrzanowym (2 łyżki chrzanu mieszamy z łyżką gęstej śmietany, łyżką majonezu, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz). Możemy również nadać mu nieco lekkości i zaserwować z surówką z ogórka zielonego, rzodkiewki, szczypiorku oraz rukoli – dodaje Michał Kaczmarczyk.
Kwiecień będzie okazją do przypomnienia sobie wiosennych wypraw poza miasto. Co wówczas najlepiej spakować do piknikowego kosza, by wyprawa była udana i starczyło nam energii na cały dzień? Propozycje mieszkańców zostaną zaprezentowane podczas majowego pikniku przy rudzkim piekaroku. – Zachęcam do zabawy, niech rudzki kosz piknikowy będzie obfity - mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Konkurs jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę.
- Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.
W 2015 roku również wybierane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji. - W lutym panowie mogli się popisać swoimi kulinarnymi zdolnościami i przygotować coś z okazji Dnia Kobiet, marzec był okazją do wyszukania i przypomnienia sobie przepisów na świąteczne potrawy, a kwietniowa edycja „Rudzkich smaków” przebiega pod hasłem „Rudzki kosz piknikowy” – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Przez cały kwiecień czekamy na propozycje, co się w nim znaleźć – dodaje Piecha.
Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres [email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Rolada serowa
Składniki
Farsz: 70 dag mięsa mielonego np. z łopatki, 30 dag pieczarek, 0,5 papryki, 1 mała cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz.
Ciasto serowe: 40 dag sera żółtego, 4 jajka, 0,5 szkl majonezu, szczypta suszonego majeranku.
Sposób przygotowania
1.Farsz: Pieczarki obrać i pokroić w piórka, a cebulę i paprykę w kostkę. Przesmażyć razem na odrobinie tłuszczu do odparowania płynu. Wszystkie składniki razem połączyć. Gdyby masa była rzadka dodać bułkę tartą. Doprawić.
2.Ciasto serowe: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić ze szczyptą soli. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przelać na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Od jeszcze ciepłego placka odlepić papier. Nałożyć farsz zostawiając sobie po bokach 1,5 cm marginesu i zwinąć w ciasną roladę. Owinąć ją w papier do pieczenia aby przy ponownym pieczeniu się nie rozeszła. Piec ok. 35 – 40 minut w 180 stopniach na święta wielkanocne do środka rolady układamy ugotowane na twardo jajka.
Lekka sałatka Michała
Ogórek kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z rzodkiewką, przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy opłukane i osuszone listki rukoli oraz dla ostrości troszkę papryki chilli (pokrojoną w kosteczkę, bez pestek), doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy jogurt naturalny doprawiony przetartym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego.
(UM Ruda Śląska)
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?