Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wakacyjna dieta musi być lekka i owocowo-warzywna [Porady]

Magdalena Mikrut-Majeranek
arc.
Lato to czas wzmożonej aktywności fizycznej związanej z wakacyjnymi podróżami, a dla wielu to okres zmiany nawyków żywieniowych. Co najlepiej jeść w czasie wakacji radzi Paulina Wątroba, autorka bloga kulinarnego Black Forest Kitchen.

- W okresie upałów, kiedy nasz organizm wymaga odpowiedniego nawodnienia, polecam stosowanie diety bogatej w świeże owoce i warzywa, o właściwościach orzeźwiających i ochładzających. Menu powinno być lekkostrawne, kolorowe, wypełnione produktami jak najmniej przetworzonymi. Najlepsza dieta na upały to tzw. dieta śródziemnomorska, obfita w świeże produkty roślinne, mleczne, ryby, owoce morza, niewielkie ilości drobiu - radzi Paulina Wątroba.

Jakich pokarmów powinniśmy unikać? - Wystrzegajmy się ciężkostrawnych potraw, obciążających układ pokarmowy: produktów tłustych, słodyczy, słodkich napojów gazowanych i alkoholu. Nie zaleca się spożywania dużych ilości smażonego mięsa. Białka dostarczamy w postaci roślin strączkowych, nasion, orzechów i zbóż - dodaje ekspertka.

Jak najszybciej i skutecznie ugasić pragnienie? - W czasie upałów należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż płynów. Jedną z najważniejszych funkcji wody w naszym organizmie jest funkcja termoregulacyjna. Woda chłodzi! Zaleca się spożywanie min. 1,5-2,5 l wody dziennie. Część płynów pozyskujemy również z pożywienia, np. z warzyw i owoców (arbuz, melon, gruszka, jabłko, czereśnie). Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest spożywanie wody gazowanej lub lekko gazowanej. Osoby z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego powinny pić wodę niegazowaną, by nie nasilać objawów. Przy wyborze wody należy zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje wapnia, magnezu i sodu. Dla dzieci wybierajmy wodę o niskiej zawartości sodu. Natomiast sportowcy i osoby zwiększające aktywność fizyczną latem powinny wybierać wody wysokozmineralizowane - wyjaśnia blogerka.

Wakacje sprzyjają górskim wycieczkom. Jakie przekąski zabrać ze sobą w podróż?
- Zabezpieczamy odpowiednie ilości wody butelkowanej dla każdego z uczestników. Jako przekąskę wybierzmy świeże owoce, orzechy, batoniki musli z odrobiną czekolady lub suszonych owoców - zdradza.

Ciasto idealne na upały? - Latem polecam desery z wykorzystaniem sezonowych owoców. W czasie upałów sprawdzą się serniki na zimno, drożdżowe ciasta ze śliwkami i truskawkami, jogurtowe desery z owocami leśnymi. Znajomych poczęstujmy domowym sorbetem, lemoniadą lub napojem jabłkowo-miętowym - dodaje Wątroba.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto