Targi odbywają się w nowatorskiej formule. To spotkania profesjonalistów i pasjonatów - w sumie trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, debat i dyskusji branży spożywczej i gastronomicznej, osobistych spotkań mistrzów kuchni, biznesu spożywczego i branży HoReCa (określenie sektora hotelarskiego i gastronomicznego, z ang. Hotel, Restaurant, Catering lub Café) oraz miłośników gotowania i dobrego jedzenia.
To pierwsze takie targi
Po raz pierwszy na Śląsku i w ogóle w Polsce odbywają się targi kulinariów i żywności, które gromadzą z jednej strony profesjonalistów z branży HoReCa, a z drugiej strony amatorów i miłośników gotowania - mówi Marta Dobrzańska z biura prasowego PTWP, organizatora targów Food Show w Katowicach.
- Udało nam się zgromadzić w jednym miejscu, w Międzynarodowym Centrum Kongresowym, ludzi, którzy zawodowo zajmują się gotowaniem i chętnie opowiedzą o swojej drodze do sukcesu, oraz osoby, które w branży gastronomicznej stawiają pierwsze kroki, no i wreszcie po prostu ludzi, którzy uwielbiają gotować, bo przecież jest nieprawdopodobna moda na gotowanie - dodaje Marta Dobrzańska.
ZOBACZCIE WIDEO z PIERWSZEGO DNIA TARGÓW FOOD SHOW 2017:
Jutro odbędzie się dzień otwarty, najciekawszy dla mieszkańców regionu. Pasjonaci gotowania i smakosze będą mogli spotkać osoby znane z popularnych programów o gotowaniu, wybitnych szefów kuchni, blogerów i krytyków kulinarnych.
- Na wszystkich czekać będą ponadto targi żywności i książki kucharskiej, najlepsze food trucki z regionu, pokazy live cooking, wystawa i warsztaty fotografii kulinarnej, spotkania z ekspertami, degustacje i konkursy z nagrodami - wylicza Marta Dobrzańska.
Live cooking i warsztaty
W sobotę w Food Show wezmą udział m.in. Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz - autorzy bloga „Gotowanie z pasją” oraz popularnych książek kulinarnych - „Kipi kasza” i „Retro warzywa” (godz. 11) oraz Andrzej Polan, który specjalnie na katowickie targi przygotował pokaz kulinarny. Jego pokaz zaplanowano na godz. 14.15.
- To będzie strefa live cooking (gotowania na żywo) pod marką Centrum Kulinarne, w której znani szefowie pokażą ciekawe techniki gotowania i przygotują wyjątkowe dania - zapowiada Marta Dobrzańska. - Zatem nikt nie powinien wyjść głodny z MCK - śmieje się pani Marta.
Będzie też coś dla osób, które dużo pracują, żyją intensywnie, w biegu i na gotowanie zwyczajnie nie mają czasu, ale chcą jeść zdrowo.
Jak to pogodzić? Jak samodzielnie skomponować posiłki, podpowie o godz. 13 Tomasz Woźniak, współzałożyciel mystrEAT - platformy do zamawiania jedzenia online, szef kuchni, autor książek i prowadzący programów kulinarnych na TVN Style, aktywny promotor zdrowego jedzenia, podróżnik.
W sobotę w MCK będzie też sporo atrakcji dla najmłodszych. Fundacja Szkoła na Widelcu organizuje warsztaty „MiksuJEMY - Odkrywamy smaki”, będą też porady dietetyczne. Ponadto warsztaty dla dzieci przygotowała Fundacja Iskierka i Jolanta Kleser, uczestniczka pierwszej edycji kulinarnego show „MasterChef”.
Być jak Jamie Oliver
Grzegorz Łapanowski, kucharz i krytyk kulinarny, prezes fundacji Szkoła na Widelcu, od wielu lat zajmuje się edukacją kulinarną dzieci. Bo jak mówi, dobre nawyki żywieniowe, których nauczą się dzieci, dają fantastyczne efekty w przyszłości. - Pomysł na takie warsztaty przyszedł mi do głowy po pobycie w Stanach Zjednoczonych, kiedy po raz pierwszy zobaczyłem, co oznacza brak takiej edukacji - otyłe dzieci. A parę lat temu okazało się, że ten sam problem zaczyna się w Polsce - dodaje Grzegorz Łapanowski.
Jak podkreśla, w Polsce mamy krytyczny moment, kiedy edukację kulinarną najmłodszych trzeba potraktować bardzo poważnie. Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw?
- Lubimy to, co znamy. W sklepie lub na straganie pozwólmy dzieciom dotykać i wybierać warzywa, w domu niech pomogą rozpakować zakupy, a potem w miarę możliwości uczestniczą w przygotowaniu posiłków - opowiada Łapanowski.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?