Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

12 tradycyjnych potraw na Wigilię: barszcz, uszka, karp [PRZEPISY, LISTA DAŃ, POTRAWY WIGILIJNE]

red./Katarzyna Ponikowska
12 tradycyjnych potraw na Wigilię [PRZEPISY, LISTA DAŃ, POTRAWY WIGILIJNE]
12 tradycyjnych potraw na Wigilię [PRZEPISY, LISTA DAŃ, POTRAWY WIGILIJNE] Grzegorz Dembinski
Każda z wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem - którym na znak jedności łamiemy się na wstępie wieczerzy, miała określoną symbolikę. Dlatego aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na przyszły rok, w wigilię trzeba było spróbować wszystkiego. Przedstawiamy przepisy na kilka najpopularniejszych dań wigilijnych.

Potrawy wigilijne: karp smażony [PRZEPIS]

Potrawy wigilijne: Wedle tradycji ma ich być dwanaście

Jakie - to zależy od indywidualnych upodobań i regionu. Jedno nie ulega wątpliwości - wszystkie potrawy serwowane na wigilijnym stole muszą być postne. Stały jest zestaw produktów, z których są one przygotowywane, wszystkie są płodami lasów, pól, ogrodów, rzek i stawów. A zatem: różne gatunki kasz i mąki, kiszona kapusta i groch, grzyby, ryby, mak i miód, suszone warzywa i owoce. Podstawą wieczerzy wigilijnej jest postna zupa. Może być to barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem grzybowym, żur, zupa grzybowa albo rybna.

Jakie dania wigilijne powinny pojawić się na naszym stole?

Potrawy wigilijne: Barszcz z uszkami [przepis]
Barszcz:

  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Ciasto na uszka:

  • 20 dag mąki
  • łyżka oleju
  • sól

Nadzienie:

  • grzyby z wywaru
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka masła
  • cebula
  • jajo
  • pieprz
  • sól

Barszcz z uszkami: Przygotowanie:
1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.
3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.
4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.
5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

Potrawy wigilijne: karp smażony [przepis] i po karp żydowsku [przepis]

Potrawy wigilijne: Smażony karp:
Składniki:

  • karp
  • sól
  • pieprz
  • do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)


Przygotowanie:

1. Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
2. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.

Potrawy wigilijne: Karp po żydowsku
Składniki

  • karp
  • sól
  • 10 dkg cebuli
  • pieprz
  • 8 dkg marchwi
  • ziele angielskie
  • 8 dkg pietruszki
  • kawałek liścia bobkowego
  • 10 dkg selera
  • 1 dkg żelatyny
  • 2 dkg cukru

Sposób przygotowania:
1. Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
2. Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
3. Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
4. Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.

Potrawy wigilijne: Kapusta z grzybami [przepis], kapusta z grochem [przepis]

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 15 dag grzybów suszonych
  • suszone śliwki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
1. Grzyby i śliwki zalewamy na noc wodą, oglądamy dzień przed wigilią "Kevin sam w domu" i idziemy spać.
2. Następnego dnia pokrojone i pozbawione pestek śliwki, kapustę, pokrojone jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy do tego kminek, ziele, pieprz i liść laurowy. Mieszamy i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy, następnie dusimy na małym ogniu.
3. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy grzyby w 0,5 litra wody. Po ugotowaniu, kroimy w paski i wraz z wodą, w której się gotowały, dodajemy do całości - dusimy 20-30 minut.
4. Zasmażkę przygotowujemy z mąki i oleju oraz kilku łyżek kapusty. Po dodaniu do garnka, trzymamy jeszcze na małym ogniu, mieszając całość przez kilka minut.

Potrawy wigilijne: Kapusta z grochem
Składniki:

  • 25 dag grochu łuskanego
  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • liść laurowy; ziele, sól, pieprz
  • oliwa
  • masło

Przygotowanie:

1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym.
2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, może być również imbir i curry. Dodajemy odrobinę masła.
3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.

Potrawy wigilijne: Ryba po grecku
Przepis świąteczny. Ryba po grecku.
Do przyrządzenia ryby po grecku potrzebujemy:

Składniki:

  • 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
  • 1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżki soli
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku

Przygotowanie: Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w paski i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, rozdrobnić ją i dodać do warzyw.

Potrawy wigilijne: Kompot z suszonych owoców i bakalii

Skłaniki:

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 moreli suszonych
  • 5 daktyli
  • 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
  • ½ szklanki rodzynek
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • kawałek laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 ½ litra wody

Przygotowanie: Owoce i przyprawy zalać wodą , osłodzić i gotować na małym gazie 30 minut . Ostudzić .Podawać przecedzony lub z owocami , chłodny lub letni jak kto woli .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Potrawy wigilijne: Piernik świąteczny

Przepis świąteczny. Piernik świąteczny.
Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 13 dag miodu,
  • 1 jajko,
  • 10 dag roztopionej margaryny,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • łyżeczki przyprawy do pierników.

Sposób przyrządzania:
Szybki i niezwykle prosty przepis na wigilijny piernik. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto