Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1184 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Naukowcy wiedzą, jak zatrzymać burzę cytokin w ciężkim COVID-19
Przyczyną ciężkich powikłań COVID-19 nie są same szkody wyrządzone w organizmie przez koronawirusa. Stan pacjentów gwałtownie pogarsza się w sytuacji, gdy stan...
Koronawirus zagrożeniem dla 410 gatunków zwierząt!
Zwierzęta mogą zarażać się koronawirusem, przez co są niebezpieczne dla ludzi. Zbadano, że ryzyko infekcji SARS-CoV-2 dotyczy aż 410 gatunków kręgowców, w tym...
Koronawirus ginie od preparatu na komary!
Popularny środek na komary pozostawia na skórze ochronną warstwę, która niszczy koronawirusa. Związek o zapachu trawy cytrynowej i naturalnym pochodzeniu ma...
Koronawirus ginie od preparatu na komary!
Popularny środek na komary pozostawia na skórze ochronną warstwę, która niszczy koronawirusa. Związek o zapachu trawy cytrynowej i naturalnym pochodzeniu ma...
Koronawirus w produktach chłodzonych i mrożonych aktywny nawet przez 21 dni
Koronawirus w żywności to istotne zagrożenie dla zdrowia. Według nowych badań wirus SARS-CoV-2 może przeżyć w świeżych produktach chłodzonych oraz tych...
Powtórne zakażenie koronawirusem jest możliwe!
Jak dotąd uważano, że powrót do zdrowia po zachorowaniu na COVID-19 zapewnia przynajmniej czasową odporność na koronawirusa. Pierwszy na świecie potwierdzony...
Cukrzyca typu 1 u dzieci jako skutek COVID-19
Chociaż u dzieci i młodzieży rzadko obserwuje się ostry przebieg zakażenia koronawirusem, eksperci zauważają nowe rodzaje powikłań, które mogą rozwijać się u...
Przegrzanie powodem do odmowy wizyty u lekarza
Upał jest groźny nawet dla zdrowych osób, dlatego warto unikać przegrzania ciała. Gdy trzeba wyjść na wizytę u lekarza, fryzjera czy kosmetyczki, warto...
Co wydłuża życie? 10 czynników długowieczności
W dążeniu do długowieczności ogromne znaczenie mają codzienne przyzwyczajenia i nawyki. O ile jednak wiemy mniej więcej, co skraca nam życie, czy możemy...
Okres wylęgania koronawirusa dłuższy od kwarantanny!
Koronawirus wylęga się 4-5 dni? Niekoniecznie, bo u niektórych trwa to nawet dłużej niż obowiązkowa izolacja. Średni okres inkubacji też jest dłuższy niż się...