Baba wielkanocna: Ornontowice
Konkurs na najlepszą babę wielkanocną w Ornontowicach
Piotr Jaworski z Ornontowic w konkursie na najlepszą babę wielkanocną brał udział już kilka razy, ale w tym roku, podczas niedzielnego konkursu jego baba marchewkowa okazała się bezkonkurencyjna.
Składniki (na formę o wymiarach 22-24 cm):
250 g marchewki, 260 g mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 220 g cukru, 4 jajka, 200 ml oleju.
Przygotowanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce ( można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wtedy marchewkę będzie widać w cieście, jeśli ktoś woli tego uniknąć, zalecane jest starcie marchewek na drobnych oczkach lub zrobić marchewkowe puree).
Foremkę na babę wysmarować tłuszczem. Jajka i cukier ubić, dodać olej i startą marchewkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać miarowo do ucieranej masy. Gotowe ciasto wyłożyć w formie, piec ok. 40 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?