MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ilość spożywanego przez nas cholesterolu, którego źródłem są...
fot. belchonock/123RF

Czy cholesterol jest naprawdę szkodliwy? Zobacz fakty i mity na temat cholesterolu i miażdżycy. Sprawdź, jak skutecznie chronić swoje serce

Eliminuję cholesterol z diety, więc mam niski poziom

Ilość spożywanego przez nas cholesterolu, którego źródłem są produkty zwierzęce, niekoniecznie przekłada się na jego poziom w osoczu krwi. Znacznie wyższe jego stężenia bywają skutkiem nadmiernego spożycia cukru i węglowodanów prostych nawet przy niewielkich dawkach cholesterolu w diecie.

Podwyższone poziomy cholesterolu we krwi pod wpływem jego spożywania w diecie rzadziej występują natomiast u osób, które regularnie ćwiczą.

Gdy przyjmujemy więcej tego składnika z dietą, jego poziom we krwi najprawdopodobniej wzrośnie. Co więcej, ponieważ spożywamy go z produktami takimi jak mięso, sery czy jaja, dostarczamy też sobie sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i innych związków, które ponoszą poziom „złego” cholesterolu LDL. Dlatego produktów tych nie trzeba całkowicie eliminować, ale należy je ograniczać.

Zobacz również

Wystawa Agnieszki Mantaj w Żnińskim Domu Kultury

Wystawa Agnieszki Mantaj w Żnińskim Domu Kultury

Konkurs Mikrofon 2024 w Radomsku. Przesłuchania w Miejskim Domu Kultury. ZDJĘCIA

Konkurs Mikrofon 2024 w Radomsku. Przesłuchania w Miejskim Domu Kultury. ZDJĘCIA

Polecamy

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz