Dżem z jarzębiny [PRZEPIS]
Dżem z jarzębiny: Składniki
1 kg owoców jarzębiny
1 kg jabłek
1 kg cukru
1i 1/4 szklanka wody
Owoce jarzębiny powinny być obrane. Co to znaczy? Nic więcej jak "zczesanie" owoców z gałązek. Najłatwiej zrobić to nad dużym naczyiem, np. garnkiem. Owoce lubią odskakiwać i mogą uciekać po całej kuchni, należy więc robić to ostrożnie.
Jabłka również należy obrać. Tu jednak sprawa jest prostsza, chyba każdy choć raz w życiu obierał jabłko. Jeśli nadal nie wiecie, jak to zrobić, podglądnijcie, jak ktoś obiera ziemniaki :)
Większym wyzwaniem będzie znalezienie odpowiedniej odmiany jabłek. Dżem z jarzębiny najlepiej będzie smakować, gdy dodamy do niego renety.
Dżem z jarzębiny: Wykonanie
Na wrzący syrop z cukru i wody ostrożnie wrzucamy jabłka i jarzębinę. Powoli smażymy, pozwalając owocom się rozpuszczać.
Po usmażeniu owoce należy zmiksować na mus, a część jarzębiny zostawić dla ozdoby.
Używać jako konfitury do pieczywa, ciast i pieczonych mięs np. cielęciny lub drobiu.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko dżem z jarzębiny i jabłek. Zobacz inne przepisy
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?