18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Gospodynie dzielą się swoimi przepisami na potrawy świąteczne. A jakie Wy znacie?

Joanna Oreł
Każda gospodyni ma sposób na świąteczne pierniczki - począwszy od wyrabiania ciasta, aż po pieczenie Martyna Staśko
Na wigilijnych stołach w większości domów z pewnością nie zabraknie karpia, kapusty pod różnymi postaciami, czy barszczyku z uszkami.

Jednak na tym nie kończy się lista potraw. Gospodynie z Rudy Śląskiej zdradziły nam, co w tym roku będzie królowało w ich świątecznym menu.

Dla Marii Popendy z Goduli, Boże Narodzenie to pracowity czas. Rudzianka przygotowała wystawę ozdób świątecznych w Muzeum Miejskim, prowadziła warsztaty, ale i tak to dom i rodzina są najważniejsze. Przygotowanie świątecznych przysmaków rozpoczęło się od pieczenia pierników.

- Korzystam z przepisu, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł - zaznacza pani Maria. - Po prostu wystarczy do masy dodać odrobinę smalcu, a wtedy pierniki od razu będą miękkie i smaczne - zdradza.

Oprócz tego na świątecznym stole rudzianki (zasiądzie do niego 6 osób) pojawią się takie słodkości, jak m.in. ciasto orzechowe, ze słonecznikiem, oraz tradycyjne makówki. - Bez nich nie wyobrażam sobie świąt - przyznaje Maria Popenda. - Dlatego, aby móc zajadać się makówkami nawet po świętach, dodaję do mleka odrobinę wody. Dzięki temu mak nie skwaśnieje tak szybko.

Podczas wigilii u pani Marii nie zabraknie również zupy z rybich głowach (z dodatkiem grzanek), pieczarkowej oraz barszczyku z uszkami. Pojawi się również popularna w regionie moczka.

- Warto do niej dodać coś kwaśnego. Ja np. dorzucam trochę agrestu, żeby moczka nie była zbyt słodka - przyznaje gospodyni z Rudy Śląskiej.
Każda rodzina ma jednak również swoje, niepowtarzalne tradycje kulinarne, związane z obchodzeniem świąt Bożego Narodzenia.

W domu pani Marii Popendy nie zabraknie np. świątecznego śniadania, podczas którego rodzina będzie zajadała się grzaną kiełbasą zagryzaną nie chlebem, lecz...makówkami. To tradycja utrzymywana od pokoleń.

Oto przepisy naszych gospodyń:

Ciasto orzechowe

Ciasto: 1/2 kostki masła, pół kg mąki, szklanka cukru, dwa jajka, łyżeczka sody i dwie łyżeczki miodu. Zagniatamy i dzielimy na pół. Wkładamy na 40 minut do lodówki. Masa: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru oraz 2 łyżki miodu. Gotujemy, a do masy dosypujemy 30 dag orzechów włoskich. Ciasto pieczemy przez ok. 15 minut. Przed pieczeniem, na jedną z części, należy wyłożyć masę. Krem: 1 litr mleka, 5 łyżek kaszy mannej i jedna paczka cukru wanilinowego. Gotujemy aż zgęstnieje i pozostawiamy do ostudzenia. Ubijamy dwa żółtka z kostką masła i 1/2 szklanki cukru pudru i łączymy z masą. Krem nakładamy na placek bez masy. Na część z kremem przyłożyć placek z orzechami.

Ciasto ze słonecznikiem

Masa: 3/4 kostki masła lub margaryny zagotować z 1/2 szklanki cukru oraz trzema łyżkami mleka. Do tego dodać 50 dag słonecznika (oczyszczony). Całość wymieszać i wyłożyć na dużą blachę. Masę zapiec w piekarniku (temperatura 160-180 stopni) aż do uzyskania złotego koloru. Po ostudzeniu całość pokruszyć i 3/4 masy wymieszać z kremem krówkowym (puszka masy krówkowej zagotowana z kostką masła). Ciasto: Później dzielimy upieczony wcześniej biszkopt na pół i smarujemy go masą. Kładziemy drugą część i ciasto gotowe. Na górę można wyłożyć pozostałą część masy lub polać roztopioną czekoladą.

Rodzynkowiec

Biszkopt: Ubijamy 6 jajek i 20 dag cukru. Dodajemy 17 dag mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut. Masa budyniowa: gotujemy 2,5 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie czekoladowe oraz kostkę margaryny lub masła. Masa czekoladowa: czekolada mleczna i gorzka oraz 1/2 kostki masła. Masło ogrzać i rozpuścić czekoladę. Do tego dodać rodzynki (40 dag rodzynek moczone przez całą noc w spirytusie lub w rumie) i pół zalewy alkoholowej z rodzynek. Kroimy ciasto na pół. Jedną smarujemy dżemem i kładziemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugą, którą kropimy zalewą alkoholową. Nakładamy część masy budyniowej, a po ostudzeniu masę czekoladową.

Siemieniotka

30 dag konopi płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Następnie przez ok. 2 godziny gotujemy w dwóch litrach wody. Później nasiona odcedzamy, wysypujemy do naczynia i wyciskamy zawartość. To przelewamy do innego naczynia, a do nasion konopi dolewamy 2,5 litra gorącej wody - będzie to podstawa zupy. Tłuczenie nasion powtarzamy kilka razy. Do podstawy zupy dodajemy mleko, a do tego mogę. Sól oraz cukier wedle uznania. Całość gotujemy i mieszamy. Na koniec warto dodać łyżkę masła i przykryć garnek pokrywką. Dzięki temu nie będzie kożucha.

Makówki

Pięć dużych łyżek cukru należy w 1 lub 1,5 litrze mleka.Do tego dodać 250 g zmielonego maku i ponownie zagotować. Następnie pokroić dwie bułki na plastry i do tego poszatkować 150 g orzechów laskowych. Następnie poukładać warstwami w szklanej misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami włoskimi (50 do 100 g) oraz laskowymi i rodzynkami (w sumie 150 g) i co warstwę przelać schłodzonym mlekiem z makiem. Różnorodność bakali w zależności od uznania.

Kapusta z grochem

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 50 dag łuszczonego grochu, cebula, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól.
Sposób przygotowania: Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę wypłukać drobno pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez około 45 minut. Dodać przesmażoną cebulę, przykryć i dusić pod przykryciem jeszcze około godziny minut. Groch wymieszać z kapustą i całość doprawić.

Kapusta z grzybami

Składniki : 3 kg kiszonej kapusty, 1 słoik suszonych grzybów( taki 1/2 litra objętości - nie umiem ile to jest na wagę , w każdym razie grzybów ma być dużo )
1 szklanka oliwy słonecznikowej, pieprz mielony, maggi w płynie ( lub warzywne kostki bulionowe cukier ( lub miód ).
Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna i zalać wodą. Dodać kostki bulionowe. Gotować przez 2 godziny. Odcedzić, a grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić ( odę z gotowania wlać do kapusty ). Grzyby drobno pokroić wrzucić do kapusty i wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i maggi, miodem (lub cukrem ). Przez następne dwa dni do wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny.

A jakie Wy znacie typowo śląskie przepisy na potrawy i wypieki? Czekamy na propozycje!

Te produkty mogą wpędzić w nałóg!

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3