MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Spotkanie z medalistami Igrzysk Paraolimpijskich. Biblioteka UKW Bydgoszcz zaprasza

Spotkanie z medalistami Igrzysk Paraolimpijskich. Biblioteka UKW Bydgoszcz zaprasza

,,Bez znieczulenia'': Fury stoczył już o jedną walkę za dużo

,,Bez znieczulenia'': Fury stoczył już o jedną walkę za dużo

Polecamy

Mąż Anny Romantowskiej był gejem. Dzisiaj jest singielką z wyboru

Mąż Anny Romantowskiej był gejem. Dzisiaj jest singielką z wyboru

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód