Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Irlandzko-rudzki smakołyk

Arkadiusz Nauka
Cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd ze słodką bezą - to smak wakacji wyłoniony w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis nadesłała prosto z Irlandii Monika Kostka. – Te babeczki to wariacja popularnego na wyspach deseru lemon meringue pie, czyli tarty cytrynowej z bezą – wyjaśnia autorka. We wrześniu rudzki magistrat zachęca do przesyłania przepisów na dania z makaronu. Wybrana potrawa zostanie opublikowana w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.

Zaproponowany przez panią Monikę deser to kombinacja słodkiego, miękkiego ciasta, kwaskowatego kremu cytrynowego (lemon curd) oraz słodkiej i chrupiącej bezy. - Lemon curd to krem cytrynowy, którym można smarować pieczywo czy naleśniki. Jest świetnym dodatkiem do sernika cytrynowego, nadaje się również do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka – tłumaczy Monika Kostka. - Samo ciasto babeczek powstało w oparciu o przepis Rachel Allen – bardzo popularnej irlandzkiej szefowej kuchni – dodaje. Lemon curd przygotowuje się podobne jak budyń, na końcu łącząc z masłem, co nadaje mu łatwej do rozsmarowania nożem konsystencji.

Pani Monika prowadzi bloga kulinarnego „Cukierenka”. Jest rodowitą rudzianką , dlatego przepisy na blogu dostępne są w polskiej i angielskiej wersji językowej. - Zapraszam do zaglądnięcia na bloga, na którym zebrałam już ponad 300 przepisów na babeczki: http://cukierenka.blogspot.pl/. Cytrynowe polecam szczególnie amatorom cytrusowych wypieków, przede wszystkim jednak tym, którzy lubią słodko - kwaśne połączenia smakowe – wyjaśnia pani Monika.

Wrzesień to czas nadsyłania przepisów na dania makaronowe. - Makaron to bardzo wdzięczny składnik, z którego można przygotować dania główne, przystawki, a nawet desery. W śląskiej kuchni bardzo popularne „nudle” do rosołu przygotowywało się samodzielnie. Szanująca się gospodyni domowa nie podałaby zupy z „nudllami” ze sklepu – mówi Michał Kaczmarczyk, rudzki kucharz, ambasador konkursu „Rudzkie smaki”. - Zachęcam do przesyłania przepisów na makaronowe potrawy. Autor najciekawszego otrzyma nagrodę, a przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok, wydanym przez rudzki magistrat – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać do końca września mailem (e-mail: [email protected], w temacie „Rudzkie Smaki”), listownie (Urząd Miasta Ruda Śląska, Wydział Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska, z dopiskiem „Rudzkie Smaki”) lub też dostarczyć do magistratu osobiście do Biura Obsługi Mieszkańców.

Konkurs „Rudzkie Smaki” jest kontynuacją zabawy, która w Rudzie Śląskiej prowadzona jest od 2014 roku. Obecnie trwa już jej III sezon. Przez cały rok rudzianie przesyłają przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymuje nagrodę. W 2016 roku preferowane są przepisy na typowo śląskie potrawy, a także stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto