Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jabłecznik królewski pani Kazi

Redakcja
Już niedługo Święta Wielkiej Nocy, a wraz z nimi okazja do ucztowania. Trudno wyobrazić sobie takie święta bez słodkości, a szczególnie bez wypieków. Przepisem na pyszny jabłecznik podzieliła się Kazimiera Mejna, mieszkanka Tczewa. - Lubię eksperymentować w kuchni - przyznaje pani Kazimiera. - Jak gdzieś zobaczę jakąś ciekawą dekorację, albo ciasto, to po prostu muszę sama spróbować coś takiego też zrobić.

Ciasta pani Kazi zna wielu. - Sama lubię jabłecznik, a moi bliscy i znajomi po prostu zajadają się tym jabłecznikiem - mówi. - Na górę ciasta daję ubitą z dodatkiem fix-u i namoczonej w małej ilości wody żelatyny śmietanę.
Czekamy na kolejne przepisy - zwłaszcza te świąteczne. Wystarczy podać do siebie kontakt. Tel red. 58 530 41 02.

Jabłecznik

Składniki: (ciasto) 5 jaj, 3/4 szkl. cukru, cukier wanilinowy, 5 kopiastych łyżek mąki, 5 płaskich łyżek mączki zie-mniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, (masa i krem)2 l musu jabłkowego, 2 galaretki pomarańczowe, 1 waniliowy krem do tortu Gelwe, 0,5 l śmietanki kremowej, 2 fix-y do śmietanki, 2 łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie: Białka u-bić na sztywno ze szczyptą soli, dodać wciąż ubijając cukier i cukier wanilinowy, potem żółtka. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mączkę delikatnie wymieszać. Piec w 180 st. C ok. 40 min. Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Przestudzić i dodać do musu. Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć go połową musu, przykryć drugim płatem, na to krem do tortu (wg przepisu).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto