Rudzkie smaki jesieni 2022
„Rudzkie Smaki” to konkurs kulinarny, który zakończy się stworzeniem kalendarza kulinarnego. Tym razem to już dziewiąta edycja. W każdym miesiącu wybiera się zwycięski przepis, który znajdzie się w kalendarzu podsumowującym zabawę. W październiku „Rudzkie Smaki” skupią się na grzybach, ponieważ w tym roku są ich ogromne ilości i chętnie wybieramy się do lasów na zbiory. Do końca października można nadsyłać swoje przepisy do
rudzkiego magistratu. Przepisy muszą dotyczyć wykorzystania grzybów leśnych. Propozycje należy podsyłać na adres [email protected] z dopiskiem „Rudzkie Smaki” do 31 października 2022 roku.
Rudzki przysmak września
Konkurs na smaki października trwa, za to mamy już zwycięzcę smaku wrześniowego.
- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw gadżetów Rudy Śląskiej – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Zwycięskim przepisem września jest pleśniak, zwany też skubańcem.
Pleśniak to ciasto, które składa się z dwóch rodzajów kruchych ciast: jasnego i ciemnego oraz bezy. Dodatki można komponować według własnego gustu i smaku. można dodać masy, dżemy lub owoce i bakalie. Wrześniowy zwycięzca został nadesłany przez Annę Duszyńską, która do przepisu dodała orzechy włoskie i powidła śliwkowe.
Poniżej prezentujemy przepis na jesienne ciasto:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 250 g margaryny lub masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- duża łyżka kakao.
Nadzienie:
- słoiczek powideł śliwkowych,
- 200 g orzechów włoskich,
- 1 - 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 szklanka cukru,
- 5 białek.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną i pięcioma żółtkami (białka odstawiamy). Dodajemy pół szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie ugniatamy. Trzy kawałki ciasta schładzamy w lodówce około godziny. Większą część rozwałkowujemy i rozkładamy na blaszce. Na cieście rozprowadzamy powidła i posypujemy posiekanymi orzechami. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałe jasne ciasto. Na nie ścieramy na tarce czekoladę, a następnie wykładamy ubitą z cukrem pianę. Na koniec ścieramy ciasto z kakao. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 45 - 50 minut.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?