Wigilijna kolacja w całym kraju zaczyna się o tej samej porze łamaniem się opłatkiem i życzeniami. Wszyscy zostawiamy przy stole miejsce dla niespodziewanego gościa i podajemy postne potrawy. Te ostatnie w zależności od regionu bardzo się różnią. Na Śląsku, gdzie od wieków mieszały się kultury, ta różnorodność jest największa. W Bytomiu przybysze z Kresów jedzą kutię, pod Rybnikiem delektują się moczką. W Chorzowie i Świętochłowicach nie ma świąt bez makówek. Zaś w Sosnowcu na stole pojawiają się pierogi rodem z Małopolski i świętokrzyskiego. Kapusta z grzybami czy z grochem? A może z jednym i drugim? Barszcz, zupa grzybowa, rybna, czy siemieniotka? Co lepsze? Sprawdziliśmy to dla was!
Hotel Wilga w Ustroniu. Tu odbywa się największa w historii bitwa na wigilijne potrawy. Przepisy - z całej Polski. Przysłali je nam koledzy z "Gazety Krakowskiej", "Głosu Wielkopolskiego", "Gazety Wrocławskiej", "Dziennika Bałtyckiego", "Dziennika Łódzkiego" i "Kuriera Lubelskiego". A za stołem zasiedli, by sprawdzić jak smakują te wigilijne cuda, dziennikarze "Dziennika Zachodniego", koledzy z TVS oraz goście - Marek Szołtysek, nasz felietonista i znawca śląskiej kuchni, oraz dyrektorka hotelu Wilga w Ustroniu pani Alicja Baron.
Marek Szołtysek, przyznaje, że od tej różnorodności można dostać zawrotu głowy. Sam preferuje kuchnię prostą, tradycyjną i rdzennie śląską:
- W moim domu na stole w wigilijny wieczór pojawia się tylko pięć potraw: zupa grzybowa, ryba, ziemniaki, makówki i kapusta z grochem. Przed laty babcia przygotowywała też siemieniotkę, ale nikt nie chciał jej jeść. Wyglądała jak pulty i podobnie smakowała - wspomina Szołtysek.
Dodaje, że jego wigilijne potrawy cechuje tradycyjna prostota i... dawna chłopska bieda. Wieczerzę przygotowywano z tego, co było dostępne i co nie kosztowało zbyt wiele. A symboliczne dwanaście dań pojawiało się jedynie na pańskich stołach. Na tych biednych chłopskich i miejskich - było raczej skromnie, prosto, ale równie rodzinnie i radośnie.
Cały tekst w Dzienniku Zachodnim
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?