Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kluski ziemniaczane na różne sposoby

Renata Napierkowska
Nadesłane
Okraszone stopioną słoninką, z serem, jako dodatek do zup i mięs – kluski ziemniaczane w polskiej kuchni mają różnorodne zastosowanie, choć są dziś już trochę zapomniane.

Kluski ziemniaczane najczęściej podawano do czerniny, jako dodatek do mięs pieczonych, do kapusty, czy jako danie główne. W każdej postaci, zarówno jako danie główne czy dodatek do innych potraw, zawsze są jednak bardzo smaczne i pożywne.
- Kiedy na dworze jest zimno od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na bardziej kaloryczne potrawy. Będą to szare kluski ziemniaczane, które kojarzą się nam przeważnie z dzieciństwem. Takie kluski robiły babcia, mama i to one przekazały mi swój przepis. W moim domu są także bardzo popularne. Kluski podaję polewane dużą porcją stopionej słoniny lub boczku ze skwarkami i cebulą, posypuję pokruszonym białym serem jako dodatek polecam zasmażaną gotowaną kapustę lub marchew na gęsto – mówi Alina Książek, gospodyni z Pławina.

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli za dużo płynu jest w masie ziemniaczanej odsączyć na sicie. Do odsączonej masy dodać mąkę, sól, jajko i zarobić ciasto (skrobię która zebrała  się po odlaniu płynu z odcedzonych ziemniaków dołożyć do masy). Zagotować wodę z solą i łyżką nabierać ciasto i zsuwać do wrzątku. Delikatnie pomieszać. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powietrze. Odcedzić kluski na durszlaku. 

Kluski

2 kg ziemniaków 2, jajka, 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej, słonina lub boczek wędzony.

Kluski

1 kg ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 2 łyżki kartoflanki, 1 jajko łyżeczka soli.

Kluski z samych ziemniaków

2 kg ziemniaków, cebula, woda, sól, boczek

Starte ziemniaki przecisnąć przez lnianą ściereczkę, odcisnąć z wody tak aby pozostało samo ciasto. Po odciśnięciu osolić. Krochmal pozostający na spodzie z odciśniętej wody dodać do ciasta. Wszystko razem dobrze wymieszać. Zagotować osoloną wodę w garnku. Wrzucać (ukulane)  kluski do wrzątku gotować 25 minut. Podawać okraszone boczkiem.

Marchew jako dodatek do klusek

1/2 kg marchwi 2 średnie surowe ziemniaki 2 szklanki wody sól cukier łyżka masła.

Marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować z dodatkiem soli. Wszystko utłuc na miazgę dodać masło doprawić do smaku cukrem.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto