Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kolejne przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych!

redakcja
redakcja
Roman
Jabłka odmiany reneta landsberska oraz mieszanka rybna w zalewie octowej to kolejne dwa lubuskie specjały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest już ich na niej 26! - informuje lubuskie.pl

„Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Z pełnym zaangażowaniem wspieramy działania lokalnych producentów, by na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się jak najwięcej lubuskich smaków – mówi marszałek Elżbieta Polak.  Lubuska Lista Produktów stale się powiększa. Od dziś znajduje się na niej 26 produktów, co sprawia, że nasz region przesunął się o dwie pozycje do góry. Przygotowywane są kolejne wnioski. To pokazuje, że Lubuskie to niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. – Chcemy by przekonała się o tym cała Polska. Lubuskie smaki są tego warte – mówi marszałek Elżbieta Polak. To właśnie na jej zaproszenie kilka miesięcy temu w naszym regionie gościła Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, która tłumaczyła producentom, jak prawidłowo przygotować wniosek, aby dany produkt miał szansę znaleźć się Liście. Byszewska podczas wizyty w Lubuskiem podkreślała, że w naszym regionie tkwi ogromny potencjał kulinarny, który warto wykorzystać i którym warto się chwalić. Lubuskie produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych Produkty mięsne: 1. Schab tradycyjny słubicki – Pani Grażyna Dereń 2. Kiełbasa Żarska – Zbigniew Motyka Warzywa i owoce: 3. Kapusta kwaszona nadnotecka – Pan Henryk Sondej 4. Ogórki kiszone Nadnoteckie – Pan Henryk Sondej 5. Papierówka w syropie – Pani Leokadia Wołoszczuk 6. Jabłka odmiany landsberska – Jan Skałecki Jabłka odmiany Landsberska, zwana czasami Renetą Landsberską, została wyhodowana przez sadownika amatora, radcę prawnego – Theodora Heinrich Otto Burchardta z Gorzowa Wielkopolskiego, syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta. Rodzina ta posiadała podmiejski majątek połączony z okazałym sadem, gdzie Burchardt – syn prowadził doświadczenia pomologiczne. Jabłoń odmiany Landsberska wyhodował w 1840 r., ale pierwsze owoce zrodziła ona dopiero w 1852 r. (tuż przed śmiercią hodowcy). Formalnie za odmianę jabłoni uznano ją po kolejnych kilkunastu latach. W Polsce jabłoń Landsberska uchodzi za zabytek przyrodniczy i nie jest powszechnie uprawiana. Pojedyncze drzewa tej odmiany najczęściej można spotykać w ogródkach przydomowych. Pierwszy założony po wojnie w Gorzowie sad renety landsberskiej powstał na terenie Zespołu Szkół Ogrodniczych w Zieleńcu w 2009 r. Dzięki tej inicjatywie postanowiono popularyzować odmianę jabłoni, która została wyhodowana ponad 170 lat temu na tym terenie. Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość zbiorczą w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka tej odmiany są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika. Produkty mleczne 7. Ser Kozi Zamkowy – Kamila i Marcin Wojnowscy, „QZKO” Wyroby piekarnicze i cukiernicze: 8. Strudel (strucla) – Zofia Koman, Marta Najdek 9. Paska bukowińska  - Zofia Koman, Marta Najdek 10. Bochen chleba starowiejskiego – Piekarnia Władysław Giza 11. Chleb domowy na zakwasie – Grażyna Dereń 12.  Chleb z dodatkiem nasion lnu – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żarach 13. Szarlotka z Landsberską – Wieńczysława Piórkowska Miody: 14.  Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteć Wiesław Dudek 15.   - Miód Akacjowy – Ignacy Żegleń Napoje: 16.  Miód pitny – Trójniak – Przemysław Karwowski 17.  Piwo wschowskie – BROWAR „EDI” Edward Wilk 18.  Wino gronowe – Kinga i Robert Koziarscy „Winnica Kinga” 19. Jarzębiak na winiaku – Przemysław Karwowski 20. Jarzębiak – Przemysław Karwowski 21. Piwo Zielonogórskie – Mini browar Haust 22. Piwo Witnickie – Browar Witnica 23.  Naturalnie Mętne soki – Sad Solniki Gotowe dania i potrawy 24.  Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem – Pani Grażyna Dereń 25.  Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi – Pani Grażyna Dereń Produkty rybołówstwa 26.  Mieszanka Rybna w zalewie octowej – Magdalena i Andrzej Dolata „Dolatówka” Mieszanka rybna w zalewie octowej przygotowywana jest z rożnego rodzaju mięsa ryb pozyskanych z akwenów wodnych województwa lubuskiego, w szczególności akwenów mieszczących się na terenie gminy Bledzew takich jak: jezioro Cisie, jezioro Chycińskie czy Zalew Bledzewski, który położony jest w zalesionym wąwozie. Zalew zasilają dwie rzeki - Obra i Struga Jeziorna. Charakteryzuje się on czystością wody, wolnej od zanieczyszczeń przemysłowych, co zdecydowanie przekłada się na niepowtarzalne walory smakowe pozyskiwanych z niego ryb. Przepis według którego przyrządza się ryby w zalewie octowej jest wykorzystywany w tym regionie od bardzo dawna. Ryby po oczyszczeniu z łusek, wypatroszeniu i umyciu należy usmażyć (małe w całości, duże po podzieleniu na kawałki). Usmażone ryby należy włożyć do słoja i zalać wcześniej przygotowaną zalewą z octu, wody, cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych i cebuli. Tak przygotowany słoik po wystudzeniu należy przenieść do chłodnego miejsca (piwnicy). Mieszanka rybna w zalewie octowej podawana jest na stół przy każdej okazji spotkań rodzinnych, a także wszelkiego rodzaju odwiedzin znajomych oraz turystów. Bardzo często tak przyrządzone ryby podawane są też podczas Na wpis w Ministerstwie Rolnictwa oczekuje: - Salceson Wiejski – Zbigniew Motyka, Masarnia MOTYKA O wpisanie na listę starają się także: Wino Jabłkowe – Zygmunt
PrętkowskiSyrop z płatków róż -
Magdalena i Andrzej Dolata  Dolatówka”.    

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kolejne przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych! - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto