Konkurs ''Rudzkie smaki'': oto przepis marca

JO
Na konkurs "Rudzkie smaki" pani Jolanta (po prawej) zgłosiła swój przepis na kurczaka w marynacie
Na konkurs "Rudzkie smaki" pani Jolanta (po prawej) zgłosiła swój przepis na kurczaka w marynacie Urząd Miasta Ruda Śląska
Trwa konkurs "Rudzkie smaki". Jolanta Szebeszczyk jest autorką przepisu marca. Zaproponowała piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą. Polecamy jej potrawę! POZNAJCIE PRZEPIS MARCA!

Trwa konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Ambasadorem akcji "Rudzkie smaki" jest kucharz Michał Kaczmarczyk, który ocenia nadesłane przepisy. Piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą – to kolejna potrawa miesiąca wyłoniona w kulinarnej zabawie rudzkiego magistratu.

Trwa konkurs "Rudzkie smaki". Jaki przepis wybrano tym razem?

- Potrawa jest prosta w przygotowaniu, acz zaskakująca - tłumaczy swój wybór Michał Kaczmarczyk, który ocenia "Rudzkie smaki".

Autorką zwycięskiego przepisu na "Rudzkie smaki" jest Jolanta Szebeszczyk.

Poznaj przepis na lutowe "Rudzkie smaki"

Dla osób, które wolą mniej kaloryczne dania Michał Kaczmarczyk proponuje zamarynowanie filetów z kurczaka w jogurcie oraz świeżych ziołach z odrobiną skórki cytrynowej. Zamiast żółtego sera oraz bułki tartej można zastosować "chlebową posypkę" przygotowaną z razowego chleba z niewielkim dodatkiem oliwy, czosnku oraz parmezanu.

Konkurs na "Rudzkie smaki: oto przepis marca

Piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą

Produkty:
2 duże piersi z kurczaka albo 4 małe, majonez z firmy Prodym z Chebzia, przyprawa grillowa, bułka tarta, ser żółty, najlepiej pikantny, 4 cebule, 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na 4 kawałki. Tłuczkiem do mięsa lub specjalną nacinarką rozbijamy lekko mięso tak, żeby porobić małe dziurki. Dwie łyżki przyprawy grillowej mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i piersiami z kurczaka. Następnie wkładamy wszystko do woreczka i na minimum 2 godziny do lodówki, ale najlepiej na całą noc.

Do żaroodpornego naczynia wlewamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę, tak, żeby przykryła całe dno. Na cebuli rozkładamy piersi z kurczaka. Przykrywamy kolejną warstwą cebuli, na którą kładziemy łyżeczką w kilku miejscach majonez. Posypujemy startym żółtym serem i oprószamy bułką tartą.

Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45 minut. Po tym czasie możemy ściągnąć pokrywkę naczynia i zostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku, aż góra się zarumieni.

Konkurs "Rudzkie smaki": powstanie książka z przepisami SZCZEGÓŁY

Nadeślij swój przepis na konkurs "Rudzkie smaki". Można to zrobić drogą e-mailową na adres media@rudaslaska.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Podatek cukrowy. Podreperuje budżet czy zdrowie Polaków?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3