Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs ''Rudzkie smaki'': oto przepis marca

JO
Na konkurs "Rudzkie smaki" pani Jolanta (po prawej) zgłosiła swój przepis na kurczaka w marynacie
Na konkurs "Rudzkie smaki" pani Jolanta (po prawej) zgłosiła swój przepis na kurczaka w marynacie Urząd Miasta Ruda Śląska
Trwa konkurs "Rudzkie smaki". Jolanta Szebeszczyk jest autorką przepisu marca. Zaproponowała piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą. Polecamy jej potrawę! POZNAJCIE PRZEPIS MARCA!

Trwa konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Ambasadorem akcji "Rudzkie smaki" jest kucharz Michał Kaczmarczyk, który ocenia nadesłane przepisy. Piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą – to kolejna potrawa miesiąca wyłoniona w kulinarnej zabawie rudzkiego magistratu.

Trwa konkurs "Rudzkie smaki". Jaki przepis wybrano tym razem?

- Potrawa jest prosta w przygotowaniu, acz zaskakująca - tłumaczy swój wybór Michał Kaczmarczyk, który ocenia "Rudzkie smaki".

Autorką zwycięskiego przepisu na "Rudzkie smaki" jest Jolanta Szebeszczyk.

Poznaj przepis na lutowe "Rudzkie smaki"

Dla osób, które wolą mniej kaloryczne dania Michał Kaczmarczyk proponuje zamarynowanie filetów z kurczaka w jogurcie oraz świeżych ziołach z odrobiną skórki cytrynowej. Zamiast żółtego sera oraz bułki tartej można zastosować "chlebową posypkę" przygotowaną z razowego chleba z niewielkim dodatkiem oliwy, czosnku oraz parmezanu.

Konkurs na "Rudzkie smaki: oto przepis marca

Piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą

Produkty:
2 duże piersi z kurczaka albo 4 małe, majonez z firmy Prodym z Chebzia, przyprawa grillowa, bułka tarta, ser żółty, najlepiej pikantny, 4 cebule, 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na 4 kawałki. Tłuczkiem do mięsa lub specjalną nacinarką rozbijamy lekko mięso tak, żeby porobić małe dziurki. Dwie łyżki przyprawy grillowej mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i piersiami z kurczaka. Następnie wkładamy wszystko do woreczka i na minimum 2 godziny do lodówki, ale najlepiej na całą noc.

Do żaroodpornego naczynia wlewamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę, tak, żeby przykryła całe dno. Na cebuli rozkładamy piersi z kurczaka. Przykrywamy kolejną warstwą cebuli, na którą kładziemy łyżeczką w kilku miejscach majonez. Posypujemy startym żółtym serem i oprószamy bułką tartą.

Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45 minut. Po tym czasie możemy ściągnąć pokrywkę naczynia i zostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku, aż góra się zarumieni.

Konkurs "Rudzkie smaki": powstanie książka z przepisami SZCZEGÓŁY

Nadeślij swój przepis na konkurs "Rudzkie smaki". Można to zrobić drogą e-mailową na adres [email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto