Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kucharz Michał Kaczmarczyk z Rudy Śląskiej w czołówce Polski!

Oprac. JO
Kucharz Michała Kaczmarzyk z Rudy Śląskiej wystarował w konkursie na "Kucharza roku". Został wyróżniony
Kucharz Michała Kaczmarzyk z Rudy Śląskiej wystarował w konkursie na "Kucharza roku". Został wyróżniony Tomasz Bartniczak
Kucharz Michał Kaczmarczyk z Rudy Śląskiej został wyróżniony w konkursie „Kucharz roku”! Jurorzy magazynu „Kuchnia” okrzyknęli rudzianina jednym z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Wysokie noty przyniosła rudzianinowi pierś z gęsi na ziołowym "risotto" z kaszy jaglanej.

- Jestem bardzo zadowolony z udziału w konkursie. To było dla mnie nowe, pouczające doświadczenie - mówi kucharz Michał Kaczmarczyk. - Przede wszystkim chciałabym bardzo podziękować wszystkim, którzy oddali na mnie głos. Cieszę się, że moje kucharskie umiejętności są tak cenione.

Kucharz Michał Kaczmarczyk w gronie najlepszych

Konkurs, do którego stanęło 12 kucharzy z całej Polski, składał się z dwóch etapów. We wrześniu trwało głosowanie internetowe na zaproponowane przez kucharzy potrawy. Trzy osoby z najwyższym wynikiem zostały zaproszone do Warszawy do bezpośredniej konfrontacji.

Kucharz Michał Kaczmarczyk z Rudy Śląskiej otrzymał 1350 głosów. W ubiegłą środę zmierzył się z konkurentami, Krzysztofem Lechem z Warszawy oraz Adamem Adamczakiem z Poznania, przedstawiając jury swoje danie przygotowane z listy produktów wcześniej podanych przez organizatora.

Jakie są specjały naszego kucharza?

- Przygotowałem pierś z gęsi na ziołowym "risotto" z kaszy jaglanej z musem z gruszki oraz marynowaną dynią hokkaido i żurawiną - mówi kucharz Michał Kaczmarczyk z Rudy Śląskiej. - Moje danie przyniosło mi wyróżnienie, które mam nadzieję, będzie procentować w przyszłości - komentuje.

Kucharz Michał Kaczmarczyk jest rodowitym rudzianinem. Tutaj mieszka, tutaj ukończył Technikum Gastronomiczne. Jako kucharz pracuje od 15 lat. Gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN.

Obecnie szefuje restauracji w katowickim Coneser Club. - Oczywiście największy sentyment mam do kuchni śląskiej - podkreśla kucharz Michał Kaczmarczyk. - Lubię ją modyfikować, wzbogacać o nowe składniki i kreować nowe smaki. Chcę pokazać, że śląska kuchnia to nie tylko rolada i modro kapusta, to wiele smacznych i zdrowych dań, które możemy promować.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

20240417_Dawid_Wygas_Wizualizacja_stadionu_Rakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kucharz Michał Kaczmarczyk z Rudy Śląskiej w czołówce Polski! - Ruda Śląska Nasze Miasto

Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto