Kuchnia Rudy Śląskiej - jaka jest? Trwa akcja "Rudzkie smaki"

Joanna Oreł
Michał Kaczmarczyk, mistrz kuchni z Rudy Śląskiej w ubiegłym roku został wyróżniony podczas konkursu "Kucharz roku" ARC prywatne/Tomasz Bartniczak
Jaka jest kuchnia Rudy Śląskiej? W ramach akcji "Rudzkie smaki", której celem jest promocja miasta od strony kulinarnej i wydanie książki z przepisami rudzian, pytamy o to naszego mistrza kuchni Michała Kaczmarczyka.

Kuchnia Rudy Śląskiej jest specyficzna, czy wpisuje się w tradycyjną kuchnię śląską?
Wszystko zależy od tego, z jakiej rodziny i z jakich stron pochodzimy. W Rudzie Śląskiej jest wielu mieszkańców, którzy wywodzą się z różnych części Śląska i Polski. To sprawia, że panuje tutaj swoisty tygiel tradycji, co przekłada się na zwyczaje kulinarne.

Co to oznacza?
Najwyraźniej można to zaobserwować przy okazji Bożego Narodzenia, czy Świąt Wielkiej Nocy. Wówczas tradycje mieszają się najbardziej. W tradycyjnym, śląskim domu serwowana jest - przez wielu już zapomniana - siemieniotka, czyli zupa z konopi siemienia z cebulą i podawana z kaszą gryczaną. Kolejna taka potrawa to moczka. Na świątecznym stole są one wypierane przez inne specjały - jak m.in. barszcz, który wcale nie jest śląską potrawą.

Kuchnia Rudy Śląskiej ma jakieś swoje specjały?
Nie słyszałem dotychczas, czy istnieje jakaś typowa potrawa,którą może się pochwalić kuchnia Rudy Śląskiej, ale takie będą się z pewnością pojawiały w ramach akcji "Rudzkie smaki".

Kuchnia Rudy Śląskiej: oto smaki lutego PRZEPIS

Warto sięgnąć do historii Rudy Śląskiej, która powstawała jako miasto robotnicze, gdzie prym wiodła klasa średnia pracująca w kopalniach i hutach. Popularną zupą na tzw. beztydzień był wówczas właśnie żurek.

Kuchnia śląska jest coraz bardziej doceniana i lubiana przez gości restauracji?
Nadal najpopularniejszą i najczęstszą pozycją w menu, w lokalach, które proponują śląskie potrawy, jest rolada z kluskami i modrą kapustą. Z drugiej jednak strony czasami ta kuchnia jest psuta - zamiast rolady wołowej, pojawia się wieprzowa, w miejsce ciemnych klusek, podaje się białe, a kapusta jest na przykład niedoprawiona.

W jaki sposób można modyfikować przepisy śląskiej kuchni, by potrawy nie traciły na wartości?
Ja zmieniłem m.in. przepis na królika duszonego z kluskami i czerwoną kapustą. Podczas przyrządzania królika zamiast czosnku, wybrałem zioła. Natomiast do kapusty nie dodałem boczku, a pomarańcze i wino. Dzięki temu potrawa z ciężkiej, stała się lżejszą.

Ocenia pan przepisy, jakie rudzianie nadsyłają na konkurs "Rudzkie smaki", z których to powstanie książka kulinarna Rudy Śląskiej. Nowatorskie pomysły są jednym z kryteriów?
Zwracam uwagę z jednej strony na szacunek do śląskiej tradycji, ale który łączy się z nowatorskim podejściem. Potrawa ma być zarazem tradycyjna i nowoczesna. Poza tym przepis powinien być na tyle prosty, by gotowanie nie zajmowało całego dnia, a dawało mnóstwo radości i satysfakcji.

Jaka jest kuchnia Rudy Śląskiej? Zgłoś swój przepis

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3