Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek kajmakowy

[email protected]
Przepis na ok. 4 mazurki: 1 kg mąki, 1/2 kg masła, 4 żółtka,1/2 szkl. gęstej śmietany,1/2 szkl. cukru pudru, 1 cukier waniliowy, skórka z cytryny Składniki przesiekać, zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w ...

Przepis na ok. 4 mazurki:
1 kg mąki, 1/2 kg masła, 4 żółtka,1/2 szkl. gęstej śmietany,1/2 szkl. cukru pudru, 1 cukier waniliowy, skórka z cytryny

Składniki przesiekać, zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i powycinać pożądane kształty (prostokąty, owale, serca itp.) Brzegi posmarować białkiem i ułożyć na nich wałeczki ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Ostudzić.
Polewa kajmakowa:
Puszkę zagęszczonego, słodzonego mleka gotować przez 3 godziny (uważać, żeby puszka była cały czas zanurzona w całości w wodzie!). Wystudzoną masę nałożyć na mazurki. Ozdobić świątecznie bakaliami.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto