Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na bogato i do syta, czyli kilka słów o tym, jak się jada w Krakowie, stolicy Małopolski

Agnieszka Gałczyńska
Pysznych zup można spróbować na Festiwalu  Małopolski Smak na Rynku Głównym
Pysznych zup można spróbować na Festiwalu Małopolski Smak na Rynku Głównym Adam Wojnar
W ramach akcji kuliarnie.naszemiasto.pl piszemy o smakach kuchni regionów. Dziś zapraszamy Was w podróż po krakowskim świecie smaków.

Zjeść po krakowsku to tyle, co zjeść na bogato i do syta. To małopolska bohema i atmosfera Galicji ukształtowały regionalną kuchnię, pachnącą świeżymi warzywami prosto z targowiska na Starym Kleparzu i smakującą babcinymi sekretami.

Historia tej kuchni regionalnej sięga przełomu XVIII i XIX wieku, a prowadzi na tereny południowej Małopolski, zachodniej części Podola i Rusi Czerwonej. Kiedyś, jak i dziś, w potrawach można zauważyć wpływy kuchni austriackiej, węgierskiej, czeskiej, żydowskiej, niemieckiej i wołowskiej.

Do typowych małopolskich potraw należą m.in.: maczanka po krakowsku, którą przygotowuje się z wieprzowiny i pieczywa z sosem kminkowym, flaczki na bogato i kaczka po krakowsku, serwowana z kaszą i grzybami. Najbardziej charakterystycznym pieczywem są precle, bajgle i obwarzanki. Nie sposób zapomnieć o chlebie prądnickim, którego recepturę odtwarzano na podstawie zapisków literackich i wspomnień mieszkańców Prądnika (dzisiejsza dzielnica Krakowa). Specjalnościami regionu są kiełbasy: krakowska i isiecka. Z kolei typowo małopolskim deserem jest babka z kaszy manny z bakaliami, która należała do przysmaków Anny Jagiellonki oraz buchta - ciasto drożdżowe zawijane z powidłami śliwkowymi.

- Kraków od zawsze pachniał kminkiem. Sto lat temu ta przyprawa lądowała w każdym garnku. To z niego powstawała słynna zupa kminkowa, dodawano go do maczanki krakowskiej i do pieczywa. Ale to nie wszystkie przysmaki dawnego Krakowa. Sławne były kanapki Antoniego Hawełki. Zaliczały się do nich zarówno wykwintne, jak te z homarem i sosem majonezowym, czy regionalne z bryndzą. Na bazie podhalańskiego sera powstał też liptauer (pasta do pieczywa). Dzieciaki uwielbiały małdrzyki, czyli tradycyjne placki twarogowe. Dobrze znany był też głąbik krakowski - sałata łodygowa, która wyglądem przypomina masłową w okresie kwitnienia. Jej łodygi kiszono tak jak ogórki - był to lokalny specjał - wymienia Magdalena Kasprzyk - Chevriaux, autorka bloga Tasty Colours.

W skład kuchni małopolskiej wchodzi też kuchnia podhalańska. Jej podstawę stanowią grule, czyli ziemniaki i mąka jęczmienna lub owsiana. W całej Polsce znana jest kwaśnica, czyli tradycyjny góralski kapuśniak na żeberkach. Tradycyjne wypieki to cenione przez turystów moskale, czyli placki pieczone na blasze. Kuchnia małopolska nie jest jednolita. W tym cały jej urok.

Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na PizzaPortal.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto