MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw....
fot. martinak/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kefir wodny

Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw. kryształów japońskich, błędnie nazywany algami. Są to konglomeraty probiotycznych bakterii i drożdży, dostępne w sprzedaży w postaci suszonej. Noszą nazwę tibi, a napój to tibicos. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie bytują na kaktusach opuncji. Z pomocą tych kultur można fermentować dowolny słodki roztwór wodny, np. wodę z cukrem, sok owocowy (najczęściej cytrusowy) czy wodę kokosową. Nadają się do wielokrotnego użytku, ale wymagają ciągłego użycia lub specjalnego przechowywania.

Zobacz również

Toruń. Profesor Grzegorz G. z Akademii Jagiellońskiej został zatrzymany przez CBA

Toruń. Profesor Grzegorz G. z Akademii Jagiellońskiej został zatrzymany przez CBA

Prezydent o wojnie na Ukrainie i handlu z Chinami

Prezydent o wojnie na Ukrainie i handlu z Chinami

Polecamy

7 ukrytych zalet kawy. Niektóre zaskakują. Od robienia kupy po rozwój raka

HIT DNIA
7 ukrytych zalet kawy. Niektóre zaskakują. Od robienia kupy po rozwój raka

Ekspresowe placki z kaszy jaglanej. Pyszne i proste do zrobienia

Ekspresowe placki z kaszy jaglanej. Pyszne i proste do zrobienia

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe. Czym to może grozić?

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe.Czym to może grozić?