Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Fala przymrozków uszkodzila plantacje trskawek w gminie Wierzbica

Fala przymrozków uszkodzila plantacje trskawek w gminie Wierzbica

Puchar Tymbarku. Ponad tysiąc drużyn w województwie lubelskim

Puchar Tymbarku. Ponad tysiąc drużyn w województwie lubelskim

Polecamy

Rozmowa z Krzysztofem Mejerem, kandydatem na prezydenta Rudy Śląskiej

Rozmowa z Krzysztofem Mejerem, kandydatem na prezydenta Rudy Śląskiej

Przegląd tygodnia od 29.03 w Rudzie ŚląskiejTygodniowy przegląd prasy w Rudzie Śląskiej, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 29.03 w Rudzie ŚląskiejTygodniowy przegląd prasy w Rudzie Śląskiej, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Rudzie ŚląskiejTygodniowy przegląd prasy w Rudzie Śląskiej, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Rudzie ŚląskiejTygodniowy przegląd prasy w Rudzie Śląskiej, (22.03-28.03.2020)