18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Już sama z siebie zaczynam się podśmiewać jak robię kolejne pierogi z "dziwnym" farszem. A wszystko przez to, że tak lubię zmiany. Nudzą mnie znane i gotowane od lat potrawy.

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku

Zawsze lubiłam (jak i cała rodzina) pierogi. Robiłam je często i dużo (na 6 osób, a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem, kaszą. Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób. Kleję 20 pierożków. Mogę więc zaryzykować. Jak nie będą smaczne to zjemy coś innego na obiad.

Czas: 45 minut

Składniki:
2/3 szklanki mąki + do podsypywania
1/3 szklanki wrzącej wody
1/2 szklanki mięsa gotowanego kurczaka z zupy
kawałek pietruszki z zupy *
kawałek selera z zupy*
1 ugotowany spory ziemniak
3 pełne łyżeczki tartego chrzanu
szczypta grubo mielonego pieprzu ( czarny lub kolorowy)
5 łyżek oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli

Przygotowane
Przygotować nadzienie do pierogów - robiąc puree z ziemniaka.
Zmielić w Rozdrabniaczu mięso z kurczaka, pietruszkę i seler.
Wymieszać puree z mięsem, warzywami i chrzanem . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zrobić parzone ciasto na pierogi zalewając osoloną mąkę wrzątkiem .
Wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto dodając do niego pół łyżki oleju.
Wałkować ciasto na cienkie płaty. Wycinać szklaneczką krążki ( wyszło 20 pierożków).
Kłaść na każdym krążku farsz.
Zlepiać pierożki .
Układać na ściereczce - przykryć drugą lnianą ściereczką by pierożki nie obeschły.
Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju.
Wrzucać pierogi i gotować 30 sekund od wypłynięcia.
Wyłowić łyżką cedzakową.
Zostawić by lekko ostygły.
Podsmażyć lekko rumieniąc na reszcie oleju.
Podałam z trzema surówkami pomidorami ze szczypiorkiem, sałatą polaną odrobiną jogurtu i kiszoną kapustą z olejem ( po odrobinie ).

*Pietruszki i selera powinno być połowę tego co mięsa.

** Uważam , że doskonałe były by takie pierogi gdyby zrobić je zupełnie bez mięsa zwiększając ilość białych warzyw z zupy i dodając drugiego ziemniaka. Można by je wtedy podawać jako dodatek do sztuki mięsa z rosołu , parzonej białej kiełbasy , lub samodzielne danie wegetariańskie z porcją surówek.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto