Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał już 25 sierpnia decyzję nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie w Manieczkach, pochodzących z konkretnego kurnika oznaczonego jako K-16.
Główny Inspektorat Sanitarny przedstawia listę feralnych partii jaj.
Są to:
Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG
Numery partii/ daty minimalnej trwałości:
- nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
- nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
- nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
- nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
- nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
- nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
- nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
- nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
- nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
- nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
- nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
- nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
- nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
- nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
- nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
- nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
- nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
- nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
- nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020
Jaja pakowane są po 6, 10 lub 30 sztuk.
Producent oświadczył, że wszystkie te partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu 28 sierpnia.
Jak się ustrzec przed zakażeniem
Nie należy jeść jaj, szczególnie na surowo, o numerach z zakwestionowanych partii.
W Polsce, od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Powodują zakażenia nieżytu żołądkowo-jelitowy, charakteryzujące się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Zasady postępowania przy kupnie i przygotowywania posiłków z jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone. Należy je przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Powinno się unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
Ręce po przyrządzaniu potraw z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami. Skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Nie powinno się stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznicę, jajka smażone, sadzone podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?