Rudzkie smaki: oto przepis lutego na kurczaka w cieście francuskim

Oprac. JO
Przepis lutego na "Rudzkie smaki" to kurczak w cieście francuskim. Przysłała go Anna Czaja, a ocenił kucharz, Michał Kamczarczyk Urząd Miasta Ruda Śląska
W ramach konkursu Rudzkie smaki wybrano przepis lutego. To nadziewany filet z kurczaka w cieście francuskim. Poleca Anna Czaja! Tymczasem rudzki magistrat czeka na kolejne przepisy rudzian

Trwa konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Ambasadorem akcji "Rudzkie smaki" jest kucharz Michał Kaczmarczyk, który ocenia nadesłane przepisy. Oto przepis lutego na kurczaka w cieście francuskim. Te rudzkie smaki poleca Anna Czaja.

Składniki:

5 pojedynczych piersi z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego

Farsz:

- 1 niecały mały słoiczek suszonych pomidorów
- 2 duże pieczarki
- 1/2 opakowania serka Bieluch
- 5 dkg sera żółtego ( ja miałam Radamer)
- duża łyżka posiekanej pietruszki zielonej (ja dałam suszoną bo nie miałam świeżej)
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- sól
- 1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie farszu:
Pomidory i pieczarki drobno siekamy. Na patelnie wlewamy olej z pomidorków. Razem podsmażamy, dodając przyprawy i sprasowany czosnek, zdejmujemy z ognia. Do ostudzonych warzyw dodajemy 1/2 opakowania Bielucha i posiekany drobno żółty ser. Wszystko mieszamy. Następnie w oczyszczonych filetach robimy kieszonki.

Nadziewamy kurczaka i spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie uciekł, i smażymy z obydwu stron na oleju z pomidorków. Po usmażeniu studzimy, wkładamy do lodówki.

Rudzkie smaki: powstanie książka z przepisami SZCZEGÓŁY

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy odpowiednie "foremki" (spód wielkości porcji fileta). U góry "przykrywamy" paskami. Smarujemy jajkiem i wkładamy te "rudzkie smaki" do piekarnika na ok 20 -30 minut (temp. ok 180 stopni).

Przepisy na "Rudzkie smaki" można przesyłać drogą e-mailową na adres media@rudaslaska.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Podatek cukrowy. Podreperuje budżet czy zdrowie Polaków?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3