Trwa konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Ambasadorem akcji "Rudzkie smaki" jest kucharz Michał Kaczmarczyk, który ocenia nadesłane przepisy. Oto przepis lutego na kurczaka w cieście francuskim. Te rudzkie smaki poleca Anna Czaja.
Składniki:
5 pojedynczych piersi z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego
Farsz:
- 1 niecały mały słoiczek suszonych pomidorów
- 2 duże pieczarki
- 1/2 opakowania serka Bieluch
- 5 dkg sera żółtego ( ja miałam Radamer)
- duża łyżka posiekanej pietruszki zielonej (ja dałam suszoną bo nie miałam świeżej)
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- sól
- 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie farszu:
Pomidory i pieczarki drobno siekamy. Na patelnie wlewamy olej z pomidorków. Razem podsmażamy, dodając przyprawy i sprasowany czosnek, zdejmujemy z ognia. Do ostudzonych warzyw dodajemy 1/2 opakowania Bielucha i posiekany drobno żółty ser. Wszystko mieszamy. Następnie w oczyszczonych filetach robimy kieszonki.
Nadziewamy kurczaka i spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie uciekł, i smażymy z obydwu stron na oleju z pomidorków. Po usmażeniu studzimy, wkładamy do lodówki.
Rudzkie smaki: powstanie książka z przepisami SZCZEGÓŁY
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy odpowiednie "foremki" (spód wielkości porcji fileta). U góry "przykrywamy" paskami. Smarujemy jajkiem i wkładamy te "rudzkie smaki" do piekarnika na ok 20 -30 minut (temp. ok 180 stopni).
Przepisy na "Rudzkie smaki" można przesyłać drogą e-mailową na adres [email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?