Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rudzkie smaki: oto przepis lutego na kurczaka w cieście francuskim

Oprac. JO
Przepis lutego na "Rudzkie smaki" to kurczak w cieście francuskim. Przysłała go Anna Czaja, a ocenił kucharz, Michał Kamczarczyk
Przepis lutego na "Rudzkie smaki" to kurczak w cieście francuskim. Przysłała go Anna Czaja, a ocenił kucharz, Michał Kamczarczyk Urząd Miasta Ruda Śląska
W ramach konkursu Rudzkie smaki wybrano przepis lutego. To nadziewany filet z kurczaka w cieście francuskim. Poleca Anna Czaja! Tymczasem rudzki magistrat czeka na kolejne przepisy rudzian

Trwa konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Ambasadorem akcji "Rudzkie smaki" jest kucharz Michał Kaczmarczyk, który ocenia nadesłane przepisy. Oto przepis lutego na kurczaka w cieście francuskim. Te rudzkie smaki poleca Anna Czaja.

Składniki:

5 pojedynczych piersi z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego

Farsz:

- 1 niecały mały słoiczek suszonych pomidorów
- 2 duże pieczarki
- 1/2 opakowania serka Bieluch
- 5 dkg sera żółtego ( ja miałam Radamer)
- duża łyżka posiekanej pietruszki zielonej (ja dałam suszoną bo nie miałam świeżej)
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- sól
- 1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie farszu:
Pomidory i pieczarki drobno siekamy. Na patelnie wlewamy olej z pomidorków. Razem podsmażamy, dodając przyprawy i sprasowany czosnek, zdejmujemy z ognia. Do ostudzonych warzyw dodajemy 1/2 opakowania Bielucha i posiekany drobno żółty ser. Wszystko mieszamy. Następnie w oczyszczonych filetach robimy kieszonki.

Nadziewamy kurczaka i spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie uciekł, i smażymy z obydwu stron na oleju z pomidorków. Po usmażeniu studzimy, wkładamy do lodówki.

Rudzkie smaki: powstanie książka z przepisami SZCZEGÓŁY

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy odpowiednie "foremki" (spód wielkości porcji fileta). U góry "przykrywamy" paskami. Smarujemy jajkiem i wkładamy te "rudzkie smaki" do piekarnika na ok 20 -30 minut (temp. ok 180 stopni).

Przepisy na "Rudzkie smaki" można przesyłać drogą e-mailową na adres [email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto