reklama

Rudzkie Smaki: Przepis na niedzielny łobiod

mat. prasoweZaktualizowano 
Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie to propozycja Marty Lip-Kornatki na niedzielny „łobiod”. Przepis został smakiem czerwca w konkursie Rudzkie Smaki. Do końca sierpnia można przesyłać przepisy na smak wakacji. Najciekawszy z nich zostanie opublikowany w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.

- Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie to ciekawa alternatywa dla rosołu z makaronem – uważa ambasador konkursu Michał Kaczmarczyk. - Do nadzienia można dodawać również inne rodzaje mięsa i połączyć np. wołowinę z grzybami mun, wieprzowinę ze sporą ilością imbiru lub przygotować farsz bezmięsny, np. z ugotowanej w mleku kokosowym zielonej soczewicy przyprawionej curry albo startej na tarce dyni z chilli, kolendrą i cebulką dymką – proponuje pani Marta.

Potrawa jest niskokaloryczna, ale syta, dlatego możemy nią zastąpić dwudaniowy obiad
i delektować się deserem zaproponowanym również przez panią Martę. Deser „Kuleczki Marty” to lekkie trufle przygotowane na bazie bakalii. – Kuleczki można zrobić wcześniej, a do obtoczenia użyć swoich ulubionych dodatków. Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce – radzi Marta Lip - Kornatka.

Wakacje to czas podróży, odkrywania nowych miejsc, ale też smaków. – Podobnie jak
w ubiegłorocznej edycji zachęcam do przywiezienia z wakacji pamiątek w postaci przepisów
i podzielenia się nimi w konkursie „Rudzkie Smaki”. Na kulinarne wspomnienia z wakacji czekamy przez dwa miesiące, do końca sierpnia – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Mogą to być zarówno egzotyczne smaki z dalekich podróży, jak i te
z wakacji na działce – podpowiada. Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres
e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie „Rudzkie Smaki”), lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

„Rudzkie Smaki” - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, do których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata. - W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.

Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie
Sakiewki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Mąkę, olej i sól wymieszać, zaparzyć wrzątkiem i połączyć razem za pomocą widelca. Gdy ciasto odrobinę ostygnie zagnieść i odłożyć na 30 minut by odpoczęło.
Nadzienie:
- pół kilograma piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 pęczki świeżej kolendry
- ząbek czosnku
- sól
Mięso drobniutko posiekać. Dodać zmiażdżony czosnek, sos sojowy, szczyptę soli i drobno posiekane liście i gałązki kolendry. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cieniutkie płaty, wykrawać kółka, napełniać farszem z kurczaka i kolendry
i zlepiać u góry tworząc małe sakiewki. Gotować na parze od 3-5 minut (tak, aby mięso w środku nie było surowe). Po ugotowaniu przesmarować lekko olejem za pomocą pędzelka, tak aby sakiewki się nie skleiły.

Bulion
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (najlepiej słonecznikowy)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- kawałeczek posiekanej papryczki chilli (ok. 1 cm)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (może być sok z limonki)
- 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego (niekoniecznie, choć wzbogaca smak)
- 3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 średnie marchewki pocięte w plasterki
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- mała kalarepka pocięta w paski
- pokrojone na plastry różyczki brokułu
- garść świeżego szpinaku baby
- posiekana cebulka dymka do podania

W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekany drobno czosnek oraz imbir i papryczkę chilli. Krótko razem przesmażyć. Następnie dodać marchewkę i kalarepkę lub brokuł, poddusić przez około 2 minuty i zalać sosem sojowym, octem ryżowym i sosem rybnym. Dusić przez chwilę, następnie dodać bulion i gotować około 12-15 minut, tak aby warzywa nie były surowe. Na koniec dodać mrożony groszek i garść szpinaku. Podawać z drobiowymi sakiewkami, posypane posiekaną cebulką dymką.

Kuleczki Marty
Kuleczki kakaowo-pomarańczowe
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1/2 szklanki daktyli (namoczonych przynajmniej przez 15 minut w ciepłej wodzie)
- 1 łyżeczka kakao + 1 łyżka do obtoczenia kuleczek
- 1 łyżka mocnej kawy
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
W blenderze o ostrzu w kształcie litery S umieścić orzechy laskowe, kakao i odrobinę soli, zmielić. Następnie dodać odsączone daktyle, łyżkę kawy oraz skórkę pomarańczową, ponownie zmielić. Z powstałej masy lepić kuleczki i obtaczać je w kakao lub zmielonych orzechach laskowych.

Kuleczki piernikowe
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1/3 szklanki suszonych śliwek (jeśli są twarde należy namoczyć je w ciepłej wodzie)
- 3 duże figi
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 czubate łyżki zmielonych pierniczków do obtoczenia

Źródło: Urząd Miasta w Rudzie Śląskiej

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3