Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rudzkie Smaki: Przepis na niedzielny łobiod

mat. prasowe
Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie to propozycja Marty Lip-Kornatki na niedzielny „łobiod”. Przepis został smakiem czerwca w konkursie Rudzkie Smaki. Do końca sierpnia można przesyłać przepisy na smak wakacji. Najciekawszy z nich zostanie opublikowany w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.

- Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie to ciekawa alternatywa dla rosołu z makaronem – uważa ambasador konkursu Michał Kaczmarczyk. - Do nadzienia można dodawać również inne rodzaje mięsa i połączyć np. wołowinę z grzybami mun, wieprzowinę ze sporą ilością imbiru lub przygotować farsz bezmięsny, np. z ugotowanej w mleku kokosowym zielonej soczewicy przyprawionej curry albo startej na tarce dyni z chilli, kolendrą i cebulką dymką – proponuje pani Marta.

Potrawa jest niskokaloryczna, ale syta, dlatego możemy nią zastąpić dwudaniowy obiad
i delektować się deserem zaproponowanym również przez panią Martę. Deser „Kuleczki Marty” to lekkie trufle przygotowane na bazie bakalii. – Kuleczki można zrobić wcześniej, a do obtoczenia użyć swoich ulubionych dodatków. Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce – radzi Marta Lip - Kornatka.

Wakacje to czas podróży, odkrywania nowych miejsc, ale też smaków. – Podobnie jak
w ubiegłorocznej edycji zachęcam do przywiezienia z wakacji pamiątek w postaci przepisów
i podzielenia się nimi w konkursie „Rudzkie Smaki”. Na kulinarne wspomnienia z wakacji czekamy przez dwa miesiące, do końca sierpnia – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Mogą to być zarówno egzotyczne smaki z dalekich podróży, jak i te
z wakacji na działce – podpowiada. Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres
e-mail: [email protected] (w temacie „Rudzkie Smaki”), lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

„Rudzkie Smaki” - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, do których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata. - W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.

Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie
Sakiewki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Mąkę, olej i sól wymieszać, zaparzyć wrzątkiem i połączyć razem za pomocą widelca. Gdy ciasto odrobinę ostygnie zagnieść i odłożyć na 30 minut by odpoczęło.
Nadzienie:
- pół kilograma piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 pęczki świeżej kolendry
- ząbek czosnku
- sól
Mięso drobniutko posiekać. Dodać zmiażdżony czosnek, sos sojowy, szczyptę soli i drobno posiekane liście i gałązki kolendry. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cieniutkie płaty, wykrawać kółka, napełniać farszem z kurczaka i kolendry
i zlepiać u góry tworząc małe sakiewki. Gotować na parze od 3-5 minut (tak, aby mięso w środku nie było surowe). Po ugotowaniu przesmarować lekko olejem za pomocą pędzelka, tak aby sakiewki się nie skleiły.

Bulion
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (najlepiej słonecznikowy)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- kawałeczek posiekanej papryczki chilli (ok. 1 cm)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (może być sok z limonki)
- 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego (niekoniecznie, choć wzbogaca smak)
- 3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 średnie marchewki pocięte w plasterki
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- mała kalarepka pocięta w paski
- pokrojone na plastry różyczki brokułu
- garść świeżego szpinaku baby
- posiekana cebulka dymka do podania

W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekany drobno czosnek oraz imbir i papryczkę chilli. Krótko razem przesmażyć. Następnie dodać marchewkę i kalarepkę lub brokuł, poddusić przez około 2 minuty i zalać sosem sojowym, octem ryżowym i sosem rybnym. Dusić przez chwilę, następnie dodać bulion i gotować około 12-15 minut, tak aby warzywa nie były surowe. Na koniec dodać mrożony groszek i garść szpinaku. Podawać z drobiowymi sakiewkami, posypane posiekaną cebulką dymką.

Kuleczki Marty
Kuleczki kakaowo-pomarańczowe
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1/2 szklanki daktyli (namoczonych przynajmniej przez 15 minut w ciepłej wodzie)
- 1 łyżeczka kakao + 1 łyżka do obtoczenia kuleczek
- 1 łyżka mocnej kawy
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
W blenderze o ostrzu w kształcie litery S umieścić orzechy laskowe, kakao i odrobinę soli, zmielić. Następnie dodać odsączone daktyle, łyżkę kawy oraz skórkę pomarańczową, ponownie zmielić. Z powstałej masy lepić kuleczki i obtaczać je w kakao lub zmielonych orzechach laskowych.

Kuleczki piernikowe
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1/3 szklanki suszonych śliwek (jeśli są twarde należy namoczyć je w ciepłej wodzie)
- 3 duże figi
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 czubate łyżki zmielonych pierniczków do obtoczenia

Źródło: Urząd Miasta w Rudzie Śląskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto