Nowy laureat!
Spośród nadesłanych zgłoszeń we wrześniu wybrane zostaną smaki lipca i sierpnia. W czerwcu laureatem został Grzegorz Lip. Zaproponowany przez niego przepis na gazpacho znajdzie się na czerwcowej karcie kalendarza.
Gazpacho to zupa z surowych warzyw, której głównym składnikiem są pomidory – Proponuję wybrać pomidory malinowe, które wyróżniają się gęstym miąższem i słodkim smakiem – mówi autor przepisu. – Składników nie gotujemy, tylko chłodzimy je w lodówce a następnie miksujemy – dodaje.
Jak co roku smaki wakacji lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu. Przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia.
– W letnie miesiące propozycje mieszkańców są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji i recepturami na wytrawne potrawy lub słodkie desery czy dania – mówi Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. –Przepisy można wysyłać na adres e-mail: [email protected] lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Gazpacho
Składniki:
10 pomidorów malinowych
5 twardych ogórków
5 słodkich kolorowych papryk
główka czosnku
sok z jednej limonki,
szczypiorek lub pietruszka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa chłodzimy w lodówce około 10 godzin. Następnie pomidory i ogórki obieramy ze skórki, czosnek obieramy z łupin. Warzywa kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka i miksujemy. Dodajemy sok z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę przechowujemy w lodówce. Podajemy posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.
Smacznego!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?