Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rudzkie smaki: Wybrano kolejne smaczne potrawy. Sprawdźcie te przepisy!

MN, UM Ruda Śląskla
Rudzkie smaki 2015: Wybrano kolejne smaczne potrawy. Sprawdźcie te przepisy!
Rudzkie smaki 2015: Wybrano kolejne smaczne potrawy. Sprawdźcie te przepisy! UM Ruda Śląska
Rudzkie smaki 2015: Znane są kolejne zwycięskie potrawy konkursu „Rudzkie smaki”. To papryka w sosie pomidorowym i ogórki słoneczne według receptury Aleksandry Małyska oraz sernik laureatki programu „Ugotowani” - Edyty Włodarczyk. Zwycięska potrawa kolejnej edycji zostanie „smakiem wakacji”. Swoje przepisy można przesyłać do końca sierpnia.

Rudzkie smaki: Przetwory z warzyw:

„Smak czerwca” należy do Aleksandry Małyska z Gliwic, która zaproponowała przepisy na przetwory z warzyw. – Papryka w sosie pomidorowym świetnie smakuje jako dodatek do wędlin i mięs na zimno – poleca. Pani Aleksandra przesłała też przepis na „ogórki słoneczne”. – Z pewnością w tych słoikach zatrzymamy nie tylko smak ogórków, ale też trochę słońca, które w jesienne wieczory przypomni nam słoneczne dni – mówi kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu „Rudzkie smaki” .

Ogórki słoneczne:
2,5 kg ogórków zielonych
3 cebule
2 łyżki soli

Zalewa:
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
Ogórki pokroić w słupki (ze skórką), cebule w piórka, zasypać solą i zostawić na 3 godziny. Ocet zagotować z cukrem, dodać przyprawy. Ogórki z cebulą poukładać w słoikach, zalać zalewą i zagotować.

Papryka w sosie pomidorowym:
1 kg papryki czerwonej
3 cebule
sól
Sos:
½ szklanki octu
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
3 łyżki cukru
6-8 łyżeczek koncentratu pomidorowego

Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać, posolić i odstawić na 8 godzin. Wszystkie składniki sosu zagotować. Do gotującego się sosu wrzucić osączoną na sicie paprykę z cebulą. Całość gotować 10 min, gorące przekładać do słoików, zamknąć, odstawić na chwilę dnem do góry. Nie pasteryzować. Papryka świetnie smakuje jako dodatek do wędlin i mięs na zimno.

Rudzkie smaki: Sernik laureatki "Ugotowanych"

Smakiem lipca został z kolei sernik Edyty Włodarczyk, laureatki VIII edycji programu „Ugotowani”. Jej dania zawładnęły podniebieniami pozostałych uczestników programu i zwyciężyły w konkurencji. Pani Edyta mówi, że nie lubi gotować, ale jak już za coś się zabiera, to przynosi to efekty.

– Gotować uczyła mnie mama, kończyłam też szkołę hotelarską, gdzie było dużo zajęć kulinarnych, ale to nie jest moja pasja – opowiada pani Edyta. - Tak naprawdę zaczęłam gotować dwa lata temu. Urodziłam syna i nie chciałam, żeby jadł zupki ze słoiczków. Od tego czasu odżywiamy się zdrowo, w mojej kuchni jest dużo warzyw – dodaje laureatka programu. - Moja mama bardzo dużo eksperymentuje, babcia preferowała typowo śląską kuchnię. Ja staram się, żeby nasze posiłki były zdrowe, żebyśmy mogli je jeść razem z synem Oliwvierem. Raczej wolę też coś upiec niż ugotować. Często w naszym domu pojawia się ciasto. Naszym ulubionym deserem jest sernik, w którym nie ma ani jednego grama sera. Jest przygotowywany na bazie jogurtu greckiego i bardzo pyszny. Polecam przepis do wypróbowania – zachęca pani Edyta.

Sernik Edyty
Składniki:
2 jogurty greckie (po 400 g.)
2 budynie waniliowe
4 jajka, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
1 paczka okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:
Biszkopty układamy w okrągłej formie (24 cm), skrapiamy wodą. Pozostałe składniki mieszamy razem i wylewamy na biszkopty. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180oC.

Rudzkie smaki: Podzielcie się przepisami z wakacji

Wakacje to czas podróży, odkrywania nowych miejsc, ale też smaków. – Zachęcam do przywiezienia z wakacji pamiątek w postaci przepisów i podzielenia się nimi w konkursie „Rudzkie smaki”. Na kulinarne wspomnienia z wakacji czekamy przez dwa miesiące, do końca sierpnia – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Mogą to być zarówno egzotyczne smaki z dalekich podróży, jak i te z wakacji na działce – podpowiada Piecha. Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres e-mail: [email protected] (w temacie „Rudzkie smaki”), lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

Rudzkie smaki: To już druga edycja konkursu

Konkurs „Rudzkie smaki” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. - Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha. -

Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

W 2015 roku również wybierane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji tematycznych. – Smakiem wakacji może być zarówno danie główne jak i sałatka, deser czy inny specjał - wylicza Piecha.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto