Rudzkie smaki - trzecia edycja: Do końca miesiąca urząd miasta czeka na propozycje dań z chleba. Spośród nich wybrany zostanie „smak miesiąca”, a jego autor otrzyma nagrodę. 12 smaków z poszczególnych miesięcy utworzy kolejny kalendarz kulinarny, tym razem na 2017 rok.
„Rudzkie smaki” - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, do których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata.
- W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.
Konkurs „Rudzkie Smaki” jest kontynuacją zabawy, która w Rudzie Śląskiej trwa od 2014 roku. Obecnie startuje już jej III sezon. Przez cały rok rudzianie przesyłają przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymuje nagrodę.
W 2016 roku preferowane będą przepisy na typowo śląskie potrawy i stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Przepisy wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą e-mailową na adres [email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?