Produkty na ok. 40 bułeczek:
ciasto:
drożdże (10 dag)
1 kg mąki tortowej
3 jaja
kostka masła
4 łyżki gęstej śmietany
szklanka cukru
paczka cukru waniliowego
zapach pomarańczowy
½ szklanka mleka
garść rodzynek
2 łyżki oleju
szczypta soli
nadzienie:
mus jabłkowy z cukrem i cynamonem z 1 kg jabłek (można kupić gotowy w słoiku)
kruszonka:
łyżka margaryny
łyżka mąki
łyżka cukier
szczypta cukru waniliowego
Przygotowanie:
Kruszonka:
Margarynę ugniatamy widelcem i dodajemy cukier oraz mąkę. Ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą, suchą masę, którą można łatwo rozdrobnić w dłoniach.
Rozczyn z drożdży:
Łączymy łyżkę mąki z łyżką cukru, dodajemy rozkruszone drożdże i zalewamy całość ½ szklanki mleka. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 minut.
Ciasto:
Wyrośnięty rozczyn mieszamy w misce z 2 jajami, dodajemy szczyptę soli, ½ szklanki cukru, paczkę cukru waniliowego i mąkę. Masło rozpuszczamy na patelni i także dodajemy do ciasta, dosypujemy garść rodzynek, dodajemy śmietanę i olej. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę posypując mąką. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od rąk podczas wyrabiania, całość posypujemy mąką, nakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrajamy kółka. Na każde małe kółko nakładamy łyżeczkę nadzienia i przykrywamy drugim kółkiem ciasta. Formujemy bułeczkę. Każdą uformowaną bułeczkę smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia po czym wkładamy do piekarnika (nagrzanego na 150 stopni z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 20-30 minut.
Gotowe! Smacznego ! :)
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?