18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szpinak na rumianym maśle z jajkiem w koszulce

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Szpinak na rumianym maśle z jajkiem w koszulce
Szpinak na rumianym maśle z jajkiem w koszulce kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Szpinak na rumianym maśle z jajkiem w koszulce.

Lubię szpinak .I to zarówno ten mielony ( nie przeszkadza mi , że wygląda jak glajzdyka ) jak i ten liściasty . Podoba mi sie jego angielska nazwa Baby spinach - pewnie tłumaczy sie to jako młody szpinak , ale mnie się uczepiło skojarzenie dziecko szpinaku :) .A jak szpinak to jajko ( pewnie tu już uwarunkowanie z dzieciństwa się kłania ) . Aż się ,, ślinię " na jajko w koszulce z tym wyciekającym żółtkiem. W każdym razie mam szpinak, mam jajko - i nie odważyłam się ich użyć.

Czas : 30 minut

Składniki:
25 dag świeżego szpinaku
2 -4 ziemniaki
2 jajka
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki oleju z pestek winogron
1 ząbek roztartego czosnku ( lub czosnek granulowany lub sos czosnkowy w proszku )
2 woreczki foliowe

Przygotowanie
Obrać , umyć i nastawić do ugotowania w osolonej wodzie ziemniaki .
Umyć i osuszyć szpinak- oderwać ogonki.
Przygotować jajka do gotowania . Nastawić garnek z woda by się gotowała. Do każdego z woreczków wlać po 1/4 łyżeczki octu i oleju.
Pocierając woreczkiem natrzeć go od środka octem i olejem.
Umieścić woreczki w szklaneczkach i wbić do każdego jajko . Zawiązać woreczki.
Gdy ziemniaki są już ugotowane odcedzić je i ugnieść z 2 łyżkami masła ( nie robić gładkiego puree a raczej po prostu rozgnieść ).
Na patelni rozgrzać masło ( pozostałe 2 łyżki ) i podgrzewać aż się zacznie rumienić . Wrzucić szpinak .Smażyć mieszając przez kilka minut ( nie ma być jędrny- raczej miękki ). Doprawić do smaku solą , pieprzem i czosnkiem.
Do garnka z gotującą się wodą włożyć woreczki z jajkami i gotować 3 minuty ( obracać delikatnie woreczki łyżką w wodzie by białko się równomiernie ścinało).
Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk . Rozciąć woreczki i wyjąć jajka .
Układać na talerzu porcję ziemniaków , na nich porcję szpinaku , a na szpinaku jajko . Podając naciąć delikatnie białko tak by żółtko zaczęło wyciekać delikatnie wylewając się na ziemniaki i szpinak.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto