MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii...
fot. LightFieldStudios/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Gotowanie w mikrofalówce. Czy jedzenie z mikrofali jest szkodliwe?

Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii do zawartych w produkcie cząsteczek wody, umożliwiając jej parowanie i gotowanie żywności od środka. Problem w tym, że działa także na słabe wiązania chemiczne, typowe dla najbardziej wrażliwych i deficytowych związków. Naturalne jedzenie przygotowane w mikrofali zachowuje jedynie kilka procent z oryginalnej zawartości witamin i traci większość aromatu, a przez to też smaku.

Jeszcze większe szkody powstają, gdy do produktu doda się wody, co zaleca większość producentów warzywnych mrożonek. Ponieważ im dłużej trwa obróbka w mikrofali, tym większe są zniszczenia składników odżywczych, mikrofali warto używać sporadycznie. Najlepiej do krótkiego podgrzewania najlepiej sklepowych produktów, a nie gotowania posiłków z podstawowych składników. Jedzenie musi być w przykrytym naczyniu, by ogrzało się szybko i równomiernie, a nie – częściowo spaliło i poparzyło usta.

Zobacz również

11 goli w charytatywnym meczu Grupy Chorten

11 goli w charytatywnym meczu Grupy Chorten

Na inowrocławskim targowisku mniejsza podaż owoców i warzyw. Ich ceny rosną

Na inowrocławskim targowisku mniejsza podaż owoców i warzyw. Ich ceny rosną

Polecamy

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Rejestracja w Netflix bez tajemnic – co warto wiedzieć?

Rejestracja w Netflix bez tajemnic – co warto wiedzieć?