Gusty kulinarne się zmieniają, ale pączki są wciąż na topie. W wielu miejscach kraju odbywają się konkursy w ich pałaszowaniu. W tym roku 90 uczestników zmierzyło się już na VIII Mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas. Zwycięzca uwinął się z dziesięcioma pączkami w 5 minut i 26 sekund.
Andrzej Zarzycki, właściciel cukierni "Łodzianka" w Gliwicach, zachęca raczej do delektowania się pączkami. Podkreśla, że choć to wypiek mało skomplikowany - ma swoją finezję i musi odbywać się wedle tradycyjnych prawideł. Idealny pączek powinien być delikatny, puszysty, rozpuszczający się ustach. Nie ma prawa być gumiasty i lepki. Lekkość ciasta uzyskujemy, dodając spirytusu. Szanujące się cukiernie nie używają mrożonego ciasta, ale szykują pączki w noc poprzedzającą łasuchowanie.
Cukiernicy proponują nadzienia - od klasycznej marmolady z róży i powideł, po adwokatowe i makowe. Lubiane są też pączki z bitą śmietaną. W tłusty czwartek zdecydowanie wybieramy pączki lukrowane z marmoladą lub różą. Żadne amerykańskie donuty nie pobiją naszych krepli. Ale...
- Bez szkody dla sylwetki możemy się wyjątkowo skusić na jednego pączka, najlepiej zjedzmy go do południa - radzi Małgorzata Pelikan, dietetyczka kliniczna z Centrum Dietetycznego Ventis w Gliwicach. - Wówczas zdążymy go spalić. Najlepiej zjeść go jako drugie śniadanie, zastępując nim posiłek. Cukrzycy powinni w ogóle z pączków zrezygnować - dodaje. Panie muszą odpokutować pączka aż godziną fitnessu. Panowie mogą sobie bardziej pofolgować - trzy pączki będą ich kosztować godzinę pocenia się na siłowni. Jednak tradycja święta rzecz. Dlatego zapraszamy Czytelników na pączkowy poczęstunek.
Oto gdzie dziś w naszych oddziałach na Państwa czekamy:
Katowice - przy ul. Młyńskiej 3 spróbujecie pączków z cukierni hotelu Katowice (al. Korfantego 9).
Gliwice - przy ul. Zwycięstwa 14, III p., będziemy serwować pączki z "Łodzianki" (ul. Krupnicza 7).
W Rybniku przy ul. Sobieskiego 15 spróbujecie krepli z cukierni "U Janusza" (ul. Reymonta 76).
W Bielsku-Białej pączki zaserwuje "Anielska Cukiernia" (ul. Gen. Maczka 71B) w biurze ogłoszeń "Dziennika Zachodniego" i "Jarmarku" przy ul. Mickiewicza 19.
W DZ w Zabrzu przy ul. Wolności 307 spróbujecie pączków firmy "Roker", ul. Nowodworska 3. Zaglądajcie do nas już od godz. 9.30.
Słodka tradycja nie przemija
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła - mówi staropolskie porzekadło. Aby być w zgodzie z tradycją, trzeba dziś zjeść przynajmniej jednego pączka. Kto tego nie zrobi, jak przestrzega obyczaj, naraża się na niedostatek. Aż do przyszłorocznego tłustego czwartku nie będzie mu się wiodło. W wielu domach także na stołach obowiązkowo pojawiają się dziś faworki - inaczej chrusty. Na słodko rozpoczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału.
Jak przyrządzić pączki? Zobaczcie filmiki na dziennikzachodni.pl
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*NAJZABAWNIEJSZE ŚLĄSKIE SŁOWA - WYNIKI PLEBISCYTU
*WSTRZĄSAJĄCA HISTORIA ŚMIERCI MAGDY Z SOSNOWCA - POZNAJ SZCZEGÓŁY
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?