MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski. Wypiek pod specjalnym nadzorem

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Zobacz również

Jak się ubrać na Komunię Św. 2024 do kościoła? Taka moda panuje w Toruniu

Jak się ubrać na Komunię Św. 2024 do kościoła? Taka moda panuje w Toruniu

Pożar samochodu na autostradzie A 1. Trzy zastępy Straży Pożarnej w akcji. Zdjęcia

NOWE
Pożar samochodu na autostradzie A 1. Trzy zastępy Straży Pożarnej w akcji. Zdjęcia

Polecamy

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Zobacz, jak mObywatel przyda się w czasie wyborów do Parlamentu Europejskiego

Zobacz, jak mObywatel przyda się w czasie wyborów do Parlamentu Europejskiego

Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany

TYLKO U NAS
Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany