Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Vege grill w sam raz na upały: przepisy na zdrowe dania z rusztu. Alternatywa dla tłustego grilla mięsnego

Pomysły na wege grilla: #8 NUGGETSY Z KALAFIORA

Składniki:

> 1 główka kalafiora
> 1 szklanka mąki z ciecierzycy (może być też zwykła)
> 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego (lub więcej, gdyby ciasto zaczęło gęstnieć)
> 2½ łyżeczki czosnku w proszku
> 2 łyżeczki wędzonej papryki
> ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
> kilka garści płatków kukurydzianych
> sól oraz pieprz


Przepis:

1. Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.

2. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220°C.

3. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby pokruszyły się na mniejsze kawałki. Kalafiory zamaczaj najpierw w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych – i przekładaj na tackę grillową.

4. Tak opanierowane skrzydełka piecz na grillu na tacce grillowej, aż staną się złociste. Pamiętaj, by obrócić je na drugą stronę.

5. Podawaj z ulubionym sosem.

źródło: www.ervegan.com

Zobacz również

Horoskop miesięczny na maj. Sprawdź szczęśliwe dni!

Horoskop miesięczny na maj. Sprawdź szczęśliwe dni!

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Polecamy

Przegląd prasy z Ogrodzieńca w kwietniu

Przegląd prasy z Ogrodzieńca w kwietniu

Przegląd kwietnia w Woźnikach

Przegląd kwietnia w Woźnikach

Przegląd kwietnia w Bychawie

Przegląd kwietnia w Bychawie