W trakcie imprezy uczniowie mieli okazję poznać bliżej śląskie obyczaje, tradycję górniczą oraz smaki regionalnej kuchni.
Tydzień Śląski w ZS nr 5 rozpoczął się od konkursu plastycznego na plakat i prezentację multimedialną pt. "Śląsk - moja mała ojczyzna". Nagrodzono kolaż Zuzanny Koloch, Agnieszki Czaji i Magdaleny Strzysz oraz prezentację Kewina Zwyrtka i Marcina Żuka.
W ramach imprezy odbył się również konkurs "Po naszymu, czyli po śląsku" oraz konkurs górniczy.
- Zmagania naszych uczniów pokazały, kim są Ślązacy, jakie wartości prezentują, z jakich domów się wywodzą, jakie są ich korzenie - podkreśla Łukasz Wodarski z Zespołu Szkół nr 5 na Wirku.
Podczas Tygodnia Śląskiego w rudzkiej szkole nie zabrakło kulinarnych zmagań. Uczniowie mieli za zdanie przygotować tradycyjne potrawy.
- Rozstawione w całej szkole stoły uginały się pod ich ogromem. Można było spróbować takich specjałów jak: kołocz, chleb z tustym, wodzionka czy żur - opowiada Łukasz Wodarski.
Elementem Tygodnia Śląskiego były również obchody Dnia Górnika oraz spotkanie gwarków, podczas którego przyjęto adeptów (tzw. lisów) do stanu górniczego.
- Ostatnim akcentem obchodów górniczych było spotkanie uczniów klas pierwszych w ratownikiem górniczym Grzegorzem Pyką - bohaterem filmu "Zawsze idziemy po żywego". Po projekcji filmu młodzi adepci sztuki górniczej mieli możliwość rozmowy z doświadczonym ratownikiem - mówi Wodarski.
Na Tygodniu Śląskim gościła także prezydent miasta oraz przedstawiciele Kompanii Węglowej, którzy wręczyli gwarancje pracy uczniom klas pierwszych.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?