Obiady studenckie: Naleśnik z parówką i pieczarkami
Składniki
2 jajka - 80 gr
1 szklanka mleka lub kefir - 1 zł
1 szklanka wody gazowanej - 60 gr
1,5 szklanki maki pszennej - 1,50 zł
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
4 parówki - 3 zł
200 g pieczarek - 1,40 zł
Ser topiony w plastrach Hochland - ok. 3 zł
W sumie: 11 zł 30 gr, czyli ok. 5 zł 60 gr /os.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Mleko, mąkę, jajka, wodę, cukier i olej wrzucamy do jednej dużej miski. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą lejącą się masę bez grudek. Na rozgrzaną patelnie w niewielkich ilościach wlewamy ciasto. Naleśnik smażymy po obu stronach. W między czasie pieczarki obsmażamy na patelni, najlepiej posypane Vegetą dla smaku. Gotujemy parówki, które układamy pojedynczo na naleśnikach (dlatego parówek może być więcej niż 4). Obok układamy pieczarki. Po zawinięciu pod luźny fragment ciasta wkładamy plasterki sera topionego, żeby naleśnik się skleił. Gotowe naleśniki obsmażamy lekko jeszcze raz na patelni.
Smacznego!
Obiady studenckie: Tarta z białej czekolady i musli
Składniki
100 g płatków kukurydzianych - 1,60 zł
100 g musli - 1,80 zł
3 białe czekolady - 6 zł
Bita śmietana - 3,50 zł
Owoce, np. brzoskwinie - 4 zł
W sumie: 16 zł 90 gr, ale tartą uraczymy nawet 6 osób.
Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej, po czym zalewamy zmieszane już płatki i muesli. To wszystko wykładamy na blachę i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu: dodajemy bitą śmietanę i pokrojone owoce według uznania. Gotowe!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?