Te ciasteczka to klasyki włoskiej kuchni - słodkie, aromatyczne. Do kawy, szczególnie gorzkiej, nie ma lepszych. By je przygotować potrzebna jest mąka migdałowa, czyli zmielone migdały - ale uwaga, sami ich nie mielcie, bo zamiast mąki prawdopodobnie uzyskacie masło migdałowe, też pyszne, ale nie o to nam chodzi, prawda?
Potrzebujemy:
280 gram mąki migdałowej
200 gram cukru
białka z trzech jajek
aromat migdałowy
ewentualnie płatki migdałów do obtoczenia ciasteczek.
Przygotowanie jest bardzo proste. Białka ubijamy - nie na sztywną pianę, nie jest to potrzebne. Cukier i migdały mieszamy, dodajmy piane i parę kropli aromatu. Lepimy 20 kulek. Możemy je obtoczyć w płatkach migdałowych. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturze około 170 stopni.
Ciasteczka powinny się lekko zrumienić - na wierzchu powinny być twarde, ale w środku miękkie.
Ciastka się dobrze przechowują. Podobno.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?