W przygotowanie blachy rock cakes można zaangażować najmłodszych, bo szczerze mówić receptura jest tak prosta, że zepsuć jej nie można.
Punkt pierwszy to uruchomienie piekarnika - ustawiamy temperaturę na około 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje będziemy gotowi!
Czas na przygotowanie ciastek, czyli... zmieszanie wszystkich składników.
Potrzebujemy:
250 gram zwykłej pszennej mąki
75 gram cukru
łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
65 gram zimnej margaryny lub masła pokrojonego w drobną kostkę
1 jajka
szczypty soli
czubatej łyżki gęstego jogurtu
2 łyżek mleka
oraz około 100 gram bakalii (wystarczą rodzynki)
można też dodać startej skórki pomarańczy lub parę kropli aromatu.
Łączymy składniki, rozcierając w palcach mało lub margarynę. Ciasto będzie lekko grudkowate i klejące - ale w tym tkwi własnie sekret tych ciastek!
Na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia układamy 16 ciastek - najlepiej używając do tego mokrej łyżki.
Możemy je posmarować odrobina jogurtu i posypać cukrem - pięknie się wtedy zrumienią.
Pieczemy około 15 minut - wbita w nie wykałaczka powinna być sucha, a wierzch ładnie zrumieniony.
Najlepiej smakują ciepłe. Z gorzka herbatą lub kawą. Ale i zimne mają swój urok.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?