MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Bliny z heringiem w sosie chrzanowym - oto przepis stycznia w "Rudzkich Smakach"

MM, UM
mat. UM Ruda Śląska
„Bliny z heringiem w sosie chrzanowym” zostały wybrane smakiem stycznia w konkursie "Rudzkie Smaki". Przepis przygotowała finalistka programu „Hell’s Kitchen - Agnieszka Jasińska.

- Światem kulinarnym zainspirowała mnie babcia. To ona nauczyła mnie smaków, które są nieocenione tj. mleka od krowy, czy owoców zerwanych prosto z krzaka. Pierwszym daniem, które zapamiętałam jako 4-latka były drożdżowe bułeczki cynamonowe wypiekane w letniej kuchni babci. Ich smak pamiętam do dziś! Moja mama natomiast robi najlepsze pierogi z owocami i to jest jedno z moich ulubionych dań – zdradza pani Agnieszka. - Kuchni śląskiej nauczyłam się sama. Dziadkowie przekazywali mi, że tradycja jest bardzo ważna i trzeba ją pielęgnować. Uwielbiam Śląsk za smak i historię powstawania różnych śląskich dań. Nie wyobrażam sobie karnawału czy uroczystości bez heringów z octu. Kuchnia śląska wcale nie musi być tłusta! – dodaje. I to właśnie pani Agnieszka udowadnia w swoich przepisach. Świetnym tego przykładem są bliny z heringiem w sosie chrzanowym, które zostały smakiem stycznia. – To pyszna przekąska, idealna na karnawał lub kolację – zachęca do wypróbowania przepisu autorka.

- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2017 roku. Do końca każdego miesiąca można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy. Lutowym tematem konkursu jest hasło „przez żołądek do serca”, które śląskie gospodynie doskonale znają i potrafią wykorzystać – zaprasza do udziału w konkursie Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Styczeń już za nami, więc czas na smak lutego. W tym miesiącu tematem konkursu jest hasło „przez żołądek do serca”. Przepisy można przesyłać do końca miesiąca. Najlepsze propozycje mieszkańców, nadesłane w poszczególnych miesiącach, zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres [email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Przypomnijmy, że kulinarna zabawa w Rudzie Śląskiej powstała na początku 2014 roku. Lokalni miłośnicy kulinariów przysyłają przepisy na oryginalne dania, a w finale jeden z nich zostaje smakiem miesiąca. Podsumowaniem poszczególnych edycji jest wydawnictwo w postaci kalendarza kulinarnego. Do tej pory powstały już trzy publikacje zawierające przepisy rudzian.

A teraz przepis Pani Agnieszki Jasińskiej na bliny z heringiem w sosie chrzanowym

Składniki:
2 buraki czerwone,180 g greckiego jogurtu,2 jajka,1 łyżeczka sody oczyszczonej,150 g mąki pszennej typ 500, sól, olej z pestek winogron, 200 g śmiatany 18%, 4 łyżki chrzanu tartego,400 g filetów śledziowych matias, koperek do dekoracji.

Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie i zostawiamy na 8 godzin (zmieniając w tym czasie wodę 2 razy). Piekarnik nastawiamy na 200 st. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu buraki odwijamy z foli i po ostygnięciu kroimy je w dużą kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone buraki, jogurt grecki, jajka, mąkę, sodę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Odstawiamy masę do lodówki na 30 min by gluten w mące zaczął pracować. W małej misce mieszamy śmietanę 18% ze startym chrzanem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy na nią 4 łyżki oleju z pestek winogron (olej z winogron jest bezwonny i bez smaku, dlatego nie zakłóci aromatu słodkiego buraka). Łyżką nakładamy na patelnię placuszki ok. 7 cm średnicy. Smażymy je 3 min na jednej stronie (placuszek po tym czasie powinien odejść od patelni, jeżeli nie odchodzi trzeba jeszcze chwilę smażyć) i delikatnie obracamy łopatką bliny na drugą stronę (placuszki są bardzo delikatne, więc trzeba uważać przy ich obracaniu). Odsolone płaty śledziowe przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy by były suche. Każdy płat kroimy na 4 mniejsze kawałki. Usmażone bliny odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na talerzu. Na każdego blina kładziemy łyżkę śmietany z chrzanem oraz kawałek śledzia. Dekorujemy koperkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto