Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Syci i rozgrzewa, a na dodatek zrobisz ją ekspresowo z zaledwie kilku składników! Przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Do przygotowania zupy wystarczy kilka składników. Podstawowe to dynia, masło orzechowe i słodka śmietanka.
Do przygotowania zupy wystarczy kilka składników. Podstawowe to dynia, masło orzechowe i słodka śmietanka. Timolina/easyfotostock/Eastnews
Ten delikatny, słodkawy krem jest genialną propozycją zarówno na szybki obiad, jak i przystawkę podczas rodzinnej uroczystości. Zupa krem z dyni z masłem orzechowym rozgrzeje i nasyci, dostarczając dawkę dobrych kalorii, tak potrzebnych jesienią i zimą. Masło orzechowe zapewni temu prostemu daniu głębię smaku. Sprawdź przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym.

Spis treści

Zupa dyniowa z masłem orzechowym sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i sycącego, ale jednocześnie szybkiego. Co najlepsze, do jej przygotowania wystarczy kilka podstawowych produktów. Podaję sprawdzony i bardzo lubiany przeze mnie przepis.

Przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym

Czas przygotowania:25 minut,
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwe

Czytaj też: Rozgrzewająca zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i imbirem. Poznaj przepis dodający energii na jesienne dni. To danie zrobisz w 30 minut

Składniki:

  • ok. 450 gramów dyni mrożonej albo świeżej,
  • łyżka masła,
  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • 125 ml śmietanki 18% albo śmietanki kokosowej,
  • 45 mililitrów (3 łyżki) wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pestki słonecznika lub dyni.

Sprawdź: Najlepsza zupa z dyni. Prosty przepis na krem z dyni. Smakuje pysznie z płatkami migdałowymi

Jak przygotować zupę dyniową z masłem orzechowym?

  1. Ze świeżej dyni odkrój fragment o wadze około pół kilograma. Obierz ze skóry, wytnij miąższ i pozostałą część pokrój w kostkę. Możesz również wykorzystać dynię mrożoną.
  2. W garnku rozpuść łyżkę masła. Dodaj dynię. Przykryj pokrywką i zaczekaj, aż dynia zmięknie. Jeżeli jest potrzeba, możesz dolać kilka łyżek wody. Gotuj 15 minut.
  3. Gdy dynia jest już miękka, dodaj śmietankę albo śmietankę kokosową, sól i pieprz. Wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje.
  4. Dodaj masło orzechowe, które podkręci smak i wyłącz ogień. Całość zblenduj na gładką masę.
  5. Ziarna słonecznika lub pestki dyni upraż. Pod koniec możesz doprawić je solą.
  6. Zupę wylej do talerzy, posyp pestkami i gotowe! Można opcjonalnie podawać z grzankami.

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Syci i rozgrzewa, a na dodatek zrobisz ją ekspresowo z zaledwie kilku składników! Przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym - Strona Kuchni

Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto