Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Foodtrucki w Rudzie Śląskiej

Magdalena Mikrut-Majeranek
mat. organizatora
Inwazja Food Trucków w Rudzie Śląskiej. To nie żart. Dziś rozpoczyna się miejski festiwal jedzenia serwowanego w mobilnych kuchniach na kółkach, czyli food truckach. To furgonetka, będąca punktem sprzedaży jedzenia na wynos.

Współczesna forma kuchni polowej. Od 5 do 7 maja na placu Jana Pawła II będzie można skosztować specjałów z różnych zakątków świata. W piątek mobilne gastronomie będą serwowały jedzenie od 17 do 22, w sobotę od 12 do 22, natomiast w niedzielę od 12 do 21.

Food truckowy biznes staje się coraz bardziej popularny. Dlaczego tak chętnie dajemy się skusić na przekąski przyrządzane w kuchniach na 4 kółkach? To kwestia mody, ale często i egzotycznych potraw. Naleśniki, frytki belgijskie, zapiekanki, burgery, chili con carne, a nawet kuchnia karaibska - można w nim kupić niemal wszystkie specjały.

Czy je lubimy? Kwestia gustu. Są modne, to nie uchodzi wątpliwości. Skąd się wzięły? Prawdopodobnie pierwowzór food trucka powstał w drugiej połowie XIX wieku w Teksasie, w USA. Jego konstruktorem był Charles Goodnight, który zapewniał ciepłą strawę poganiaczom bydła.

Po wojnie secesyjnej Amerykanie rozpoczęli intensywną ekspansję na zachód. Nie było linii kolejowych, a więc wołowina dostarczano inaczej. Charles Goodnight przygotowując się do przeprowadzenia stada, odkupił od armii USA stary furgon. To w nim gotował dla siebie i towarzyszących mu kowbojów. Do Polski dotarły w 2010 r.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto