Współczesna forma kuchni polowej. Od 5 do 7 maja na placu Jana Pawła II będzie można skosztować specjałów z różnych zakątków świata. W piątek mobilne gastronomie będą serwowały jedzenie od 17 do 22, w sobotę od 12 do 22, natomiast w niedzielę od 12 do 21.
Food truckowy biznes staje się coraz bardziej popularny. Dlaczego tak chętnie dajemy się skusić na przekąski przyrządzane w kuchniach na 4 kółkach? To kwestia mody, ale często i egzotycznych potraw. Naleśniki, frytki belgijskie, zapiekanki, burgery, chili con carne, a nawet kuchnia karaibska - można w nim kupić niemal wszystkie specjały.
Czy je lubimy? Kwestia gustu. Są modne, to nie uchodzi wątpliwości. Skąd się wzięły? Prawdopodobnie pierwowzór food trucka powstał w drugiej połowie XIX wieku w Teksasie, w USA. Jego konstruktorem był Charles Goodnight, który zapewniał ciepłą strawę poganiaczom bydła.
Po wojnie secesyjnej Amerykanie rozpoczęli intensywną ekspansję na zachód. Nie było linii kolejowych, a więc wołowina dostarczano inaczej. Charles Goodnight przygotowując się do przeprowadzenia stada, odkupił od armii USA stary furgon. To w nim gotował dla siebie i towarzyszących mu kowbojów. Do Polski dotarły w 2010 r.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?