18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej. Menu i cennik: Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia [ Gessler ]

J. Oreł
Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej A. Ławrywianiec
W czwartek przekonamy się jak wypadły Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej. Tymczasem postanowiliśmy odwiedzić Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia. Zobacz zdjęcia, poznaj menu i cennik...

Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej

Magda Gessler odwiedziła Rudę Śląską. Pod jej okiem w programie "Kuchenne rewolucje" restauracja Zajazd Rudzki zamieniła się w Bufet Rulandia. Co Gessler postanowiła zmienić w lokalu? Efekty zobaczymy w czwartek podczas emisji odcinka z Rudy Śląskiej. My już teraz zajrzeliśmy do Bufetu Rulandia

Na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło. Na ogrodzeniu restauracji przy ul. Wolności 107 nadal wiszą reklamy Zajazdu Rudzkiego i dopiero po przejściu przez bramę można dostrzec nowy szyld Bufetu Rulandia. To miejsce, które w grudniu 2013 roku opanowała Magda Gessler wraz z ekipą. Efekty "Kuchennych rewolucji" w Rudzie Śląskiej zobaczymy w czwartek.

- Sam Zajazd Rudzki istnieje od ok. 20 lat, ale my ten lokal przejęliśmy w sierpniu 2012 roku - mówi Stanisław Połoszczański, który zarządza już nie Zajazdem Rudzkim, a Bufetem Rulandia. - Interes słabo się kręcił. Ludzie owszem organizowali tu imprezy okolicznościowe, ale na obiady rzadko kto przychodził, choć gotujemy bardzo dobrze, co potwierdziła Magda Gessler.

Słynna i zarazem kontrowersyjna restauratorka zainteresowała się Zajazdem Rudzkim, gdy otrzymała mejla od jego właścicieli. Postanowiła, że tu przeprowadzi grudniowe "Kuchenne Rewolucje". W Rudzie Śląskiej pojawiła się 13 grudnia.

- Drugiego dnia postanowiła spróbować dań z naszego menu - opowiada Połoszczański.

Zaczęło się ostro. I wcale nie o smaki tutaj chodzi. Magda Gessler zażyczyła sobie m.in. prosiaka. Problem w tym, że - jak wynikało z samej karty - był on serwowany jako szynka wieprzowa w kształcie prosiaka. Gdy zobaczyła to restauratorka, nazwała właściciela Zajazdu Rudzkiego...oszustem.

- Jeżeli chodzi o gastronomię to pani Magda czuje bluesa i jest dla mnie autorytetem w tej dziedzinie, ale takim zachowaniem nieco mnie do siebie zraziła - podkreśla kierownik restauracji.

Połoszczański nie poddał się jednak i kontynuował "Kuchenne rewolucje" z Magdą Gessler na czele. Ta w restauracji spróbowała jeszcze m.in. placka po cygańsku, żurku i rosołu. - Generalnie nasza kuchnia jej bardzo smakowała. No może poza tym prosiakiem i miała uwagi. Pani Magda skrytykowała także, że do rosołu zużyto zbyt mało warzyw - wyjaśnia Stanisław Połoszczański.

Nie było za to rzucania patelniami, czy nożami, bo Gessler nie miała większych obiekcji, co do czystości zaplecza, naczyń i samej restauracji. Zmieniło się za to jej wnętrze. Teraz jest utrzymane w bordowo-białej kolorystyce.

Pojawiły się także m.in. nowe lampy, a także przeszklona lodówka w stylu lat 70., w której wystawiane będą przystawki typu m.in. śledzik, czy tatar. Jest także słynny sam Bufet Rulandia.

Właściciel postanowił jednak wprowadzić kilka zmian. Zamiast obrusów z cerat, które zaproponowała Magda Gessler, wybrał tradycyjne, bawełniane, a zamiast plastikowych, białych krzeseł - dawne, drewniane.

- Do góry nogami wywróciliśmy za to menu - usprawiedliwia się Stanisław Połoszczański. - Pojawiło się kilka dań według receptury Magdy Gessler. Poza tym wprowadziliśmy wkładki na każdy dzień z propozycją zestawu obiadowego za 35 zł, na który składają się: smalec z pieczywem, przystawka np. galaretka, czy tatar; zupa oraz drugie danie i deser - wylicza kierownik Bufetu Rulandia w Rudzie Śląskiej.

- Z Magdą Gessler pożegnaliśmy się dobrych nastrojach. Zresztą była już u nas ponownie w styczniu i oceniła, że stanęliśmy na wysokości zadania, bo gotujemy według wszystkich receptur, jakie nam zaleciła - podsumowuje Stanisław Połoszczański.

Kierownik restauracji dodaje też, że wkrótce wymieni szyldy na zewnątrz, by wszyscy wiedzieli, gdzie jest Bufet Rulandia.

Odcinek „Kuchennych rewolucji” z Zajazdem Rudzkim w roli głównej, który zmienił się w Bufet Rulandia zostanie wyemitowany w czwartek 27 marca 2014 r. o godz. 21.30 w TVN.

Już po programie - czytaj więcej:
Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia i Kuchenne Rewolucje M. Gessler w Rudzie Śląskiej - Jak oceniacie?

**Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej.

Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia. Poznaj MENU i CENNIK: **

Przystawki:

- pieczarki panierowane z sezamem na grzance (150 g) – 7 zł
- śledź po japońsku (150 g) – 7 zł
- śledzik po polsku w jogurcie i jabłku (150 g) – 8 zł
- ser panierowany na grzance z żurawiną (110 g) – 8 zł
- tatar (100 g) – 9 zł

Sałatki:

- sałatka tysiąca wysp: sałata, pomidor, ogórek zielony, cebula, papryka, kurczak grillowany, grzanki z masłem i sos paprykowy (400 g) – 19 zł
- sałatka grecka: sałata, pomidor, papryka, ogórek zielony, cebula, oliwki, ser feta, oregano, grzanki z masłem (350 g) – 15 zł
- sałatka z tuńczykiem: sałata, pomidor, cebula, tuńczyk, jajko, kukurydza, ser żółty, grzanki z masłem (350 g) – 17 zł
- sałatka szefa: półmisek kolorowych warzyw, grillowana pierś z kurczaka, sos czosnkowy i grzanki z masłem (350 g) – 19 zł
- sałatka jarzynowa (200 g) – 12 zł

Zupy wg receptury Magdy Gessler:

- rosół z gęsi z lanymi kluskami (300 g) – 7 zł
- zupa cebulowa (300 g) – 6 zł
- zupa ogórkowa (300 g) – 6 zł

Pozostałe zupy:

- rosół z kury z makaronem (300 g) – 6 zł
- żurek śląski z jajkiem (300 g) – 8 zł
- zupa pomidorowa babuni z makaronem (300 g) – 7 zł
- krem z brokułów z groszkiem ptysiowym (300 g) – 6 zł

Dania wg receptury Magdy Gessler:

- rolada z kaczki z wątróbką, grzybami I bułką, żurawina, kopytka oraz zestaw surówek – 31 zł
- rolada wieprzowa z cebulką, jajkiem i kminkiem, do tego kluski śląskie i zestaw surówek – 28 zł
- rolada wołowa z wędzoną słoniną, ogórkiem, cebulą i kiełbasą, a do tego zestaw surówek oraz ziemniaki z patelni – 29 zł
- kotlet mielony z cebulką oraz buraczkami ćwikłowymi i ziemniakami z patelni – 22 zł

Dania tradycyjne:

- piramida szefa kuchni (steki z indyka przekładane papryką i cebulą, zapiekane z serem ziemniaki z patelni na maśle z pietruszką oraz bukiet warzyw) – 29 zł
- rożek syberyjski (filet z kurczaka faszerowany kapustą i grzybami, opiekany w chrupiącym cieście, ziemniaki z czosnkiem, a do tego zestaw surówek) – 25 zł
- filet z kurczaka (po hiszpańsku z pieczarkami oraz ziemniakami i zestawem surówek) – 22 zł

Naleśniki i makarony:

- naleśniki z sosem bolognese ( 2 sztuki) – 15 zł
- naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem ( 2 sztuki) – 18 zł
- naleśniki z serem zasmażane ( 2 sztuki) – 15 zł
- omlet drobiowo-warzywny z sosem curry (200 g) – 18 zł
- spaghetti bolognese (350 g) – 18 zł

Rozmaitości szefa:

- pierogi z mięsem (7 sztuk) – 13 zł
- pierogi ruskie (7 sztuk) – 12 zł
- pierogi z kapustą i grzybami (7 sztuk) – 12 zł
- krokiety z mięsem i kapustą + barszczyk (2 sztuki) – 15 zł
- wątróbka drobiowa z jabłkiem (200 g) + ziemniaki i surówka – 16 zł
- placek po cygańsku – 18 zł
- placek ziemniaczany z musem jabłkowym – 8 zł
- gołąbki domowe z mięsem i ryżem (240 g) – 10 zł

Dania dla dzieci (1/2 porcji):

- rosół z makaronem – 3 zł
- zupa pomidorowa z ryżem i makaronem – 3 zł
- filet z kurczaka z ziemniakami i surówką z marchewką – 10 zł
- fileciki z kurczaka, kopytka, surówka – 10 zł
- naleśniki z dżemem i bitą śmietaną (2 sztuki) – 9 zł

Dania z wieprzowiny:

- kotlet schabowy z pieczarkami (140 g) – 14 zł
- rumsztyk z cebulką (100 g) – 12 zł
- kotlet alpejski z serem (120 g) – 15 zł

Dania z drobiu:

- kotlet de’volay (150 g) – 14 zł
- kotlet panierowany z kurczaka (110 g) – 12 zł
- potrawka z kurczaka z warzywami (180 g) – 16 zł
- rolada z indyka (180 g) – 19 zł
- rolada z nadzieniem serowym (140 g) – 15 zł
- filet z kurczaka chrupiące w sezamie (120 g) – 15 zł

Dania z ryb (serwowane wyłącznie w piątki):

- filet z dorsza panierowany w słoneczniku (100 g) – 7 zł
- pstrąg smażony cały (100 g) – 8 zł
- łosoś zapiekany ze szpinakiem i serem (100 g) – 11 zł

Kuchenne Rewolucje w Rudzie Śląskiej
Zajazd Rudzki / Bufet Rulandia - Adres
Wolności 107, 41-700 Ruda Śląska

Czytaj więcej o Kuchennych Rewolucjach w Rudzie Śląskiej:

Zajazd Rudzki - Bufet Rulandia i Kuchenne Rewolucje. Magda Gessler w Rudzie Śl.[ZDJĘCIA]

Ten program to kuźnia wokalnych talentów

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3