Chleb Rudzianin, czyli sposób na promocję
Chleb Rudzianin – to nowy pomysł Rudy Śląskiej na promocję miasta. W wybranych piekarniach można już zakupić pieczywo, wypiekane według specjalnej receptury, opracowanej na potrzeby kampanii. Jej autorem jest znana w Rudzie Śląskiej piekarnia „Jakubiec”. Próbowaliście już nasz chleb Rudzianin?
– Mam nadzieję, że pieczywo z logo miasta – chleb Rudzianin z charakterystyczną rudzką „R-ką” – na stałe zagości na naszych stołach. Rudzianie będą mogli też się nimi zajadać podczas miejskich imprez – podkreśla wiceprezydent Rudy Śląskiej Michał Pierończyk.
Nowa kampania promocyjna miasta. Jak Wam się podoba?
Od 2005 roku Ruda Śląska ma swój firmowy znak – logo popularnie zwane „erką”. Umieszczana na materiałach promocyjnych, plakatach, czy banerach jest swoistym identyfikatorem miasta. Teraz zostanie nim oznaczony także chleb Rudzianin.
- Logo wpisuje się we wszystkie działania promocyjne, które są prowadzone przez miasto – mówi Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Trzeba mieć dużą fantazję, żeby miejskie logo wykorzystać również w produkcji pieczywa, ale właścicielom piekarni Jakubiec tej fantazji nie brakuje. Myślę, że logo na dobrym chlebie to będzie dobra promocja Rudy Śląskiej i lokalnych produktów – podkreśla.
Z czego pieczony jest chleb Rudzianin?
– Na wyjątkowe okazje produkujemy rudzkie precle, które rozdajemy podczas organizowanych w mieście wydarzeń. Byliśmy z nimi m.in. na Festiwalu Wspomnień, Industriadzie, Dniach Rudy Śląskiej. Nasze precle pojechały również do Warszawy na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy – wymienia Marek Jakubiec, właściciel piekarni, która piecze chleb Rudzianin.
– Odebraliśmy wiele pozytywnych sygnałów dotyczących precla z rudzką „erką”, więc postanowiliśmy stworzyć kolejny produkt, który będzie symbolizował nasze miasto. Mam nadzieję, że wszystkim będzie się mile kojarzył z Rudą Śląską – mówi. Nowy chleb Rudzianin to chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego.
Jak podkreśla Jakubiec: chleb Rudzianin nie zawiera konserwantów.
Chleb Rudzianin można kupić m.in. w głównej siedzibie piekarni na ulicy Piastowskiej 6 w Rudzie Śląskiej.
Mieliście już okazję jeść chleb Rudzianin? Jak Wam się podoba ten pomysł na promocję miasta?
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?